5 idejas, lai brokastu putru padarītu bagātīgāku

IMG_8145.jpg

es ilgojos pēc jaunām garšām mūsu virtuvē, lai arī mazie pēkšņi atkal ir kļuvuši ļoti izvēlīgi, ka gluži visu pagatavo vairs neēd, it īpaši Pērle. jau šajā ierakstā minēju, ka ļoti svarīgi ir būt labam piemēram, tupināt visu pēc kārtas piedāvāt un vienā reizē tas, ko līdz šim mazais neēda-iegaršosies..

-šobrīd gatavojam samērā vienkāršus ēdienus, lai pēc iespējas mazāk laika pavadītu gatavojot. bieži izmantojam “one pot” meals.. tomēr ierastās garšas ir apnikušas un ilgojos pēc kaut kā bagātīgāka, interesantāka!.. šodien tāpēc arī padalīšos ar brokastu receptēm, kas pagājušā gadā tapa sadarbībā ar Dobeles dzirnavnieka putriņām. kā jūs esat apņēmušies šogad padarīt savu ēdienkarti daudzveidīgāku? ceru, ka jums noderēs kādas no šīm idejām savai brokastu putrai.


4 graudu pilngraudu putra ar vīģēm, goji ogām un karamelizētiem valriekstiem

IMG_8165.jpg

jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • 1/2 glāze Dobeles 4 graudu pilngraudu pārslas

  • 1 1/2 glāze rīsu-kokosriekstu piens

  • 1 ēdamkarote goji ogas

  • 1 svaiga vīģe

  • 1/4 ābola

  • 1 sauja karamelizētu valriekstu

  • 1 sauja brūkleņu

apelsīnu-riekstu karamele: 

  • pusglāze valriekstu

  • 1 ēd.k kokosriekstu eļļa

  • 2 ēd.k dateļu sīrups

  • 2 ēd. k. medus

  • 2 ēd. k brūnais cukurs

  • 1/3 sula no vidēji liela apelsīna

pagatavošana:

  1. katliņā liek vārīties pārslas, uz vidējas uguns vāra 2-3 minūtes un ļauj tai pēc tam vēl uzbriest. 

  2. kamēr putra vārās, pagatavo karamelizētos riekstus- pannā ieber riekstus un nedaudz tos apgrauzdē, tad izkausē kokosriekstu eļļu un pievieno klāt saldinātājus- dateļu sīrupu, medu un cukuru-visu karamelizē, līdz izveidojas brūnīga karamele, pēc tam izspiež klāt sulu no apelīna, un ļauj šķidrajai karamelei sacietēt. 

  3. sagriež smalkās šķēlītēs ābolu un izkārto to bļodiņā virs putras,

  4. blakus izkārto arī pārējās piedevas-valriekstus, vīģes, goji ogas un brūklenes. 

  5. visam pa virsu pārlej vel valriekstu karameli, kas nesacietēja uz riekstiem. 


ātri vārāmo eko auzu pārslu putra ar karamelizētiem bumbieriem, avenēm un lazdu riekstu karameli

IMG_8185.jpg


jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • 1/2 glāze auzu pārslas

  • 1 1/2 glāze rīsu-lazdu riekstu piens

  • 1/2 glāze lazdu rieksti

  • 1/2 bumbiera šķēlītes 

  • 1 sauja svaigas vai saldētas avenes

  • 1 ēd.k. čia sēklas

  • 1/2 tējk. kanēlis

  • 2 žāvētas aprikozes

  • svaiga piparmētru lapiņa

riekstu karamele: 

  • pusglāze lazdu rieksti

  • 1 ēd.k kokosriekstu eļļa

  • 2 ēd.k dateļu sīrups

  • 2 ēd. k. medus

  • 2 ēd. k brūnais cukurs

pagatavošana: 

  1. katliņā liek vārīties pārslas, uz vidējas uguns vāra 2-3 minūtes un ļauj tai pēc tam vēl uzbriest. 

  2. kamēr putra vārās, pagatavo karamelizētos riekstus- pannā ieber riekstus un nedaudz tos apgrauzdē, tad izkausē kokosriekstu eļļu un pievieno klāt saldinātājus- dateļu sīrupu, medu un cukuru-visu karamelizē, līdz izveidojas brūnīga karamele. riekstus izklāj uz cepamā papīra-lai karamele sacietē. 

  3. uz pannas saliek bumbieru šķēlītes un pārber pāri 1/2 ēd.k cukura un pārlej dateļu sīrupu-karamelizē no abām pusēm, līdz bumbieri mīksti.

  4. izkārto bumbieru šķēlītes virs putras, tad pārber pāri riekstus, avenes un gabaliņos sagrieztas aprikozes. 

  5. visam pa virsu uzber kanēli, čia sēkliņas un uzliek piparmētru lapiņu. 


griķu pārslu putra ar karamelizētiem banāniem, mandeļu sviestu un šokolādi

IMG_8230.jpg

jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • 1/2 glāze griķu pārslas

  • 1/2 glāze rīsu-mandeļu piens

  • 1 banāns

  • 1 sauja svaigas vai saldētas mellenes

  • 2 ēd. k šokolādes skaidiņu

  • 2 ēd. k. mandeļu sviests

  • sauja mandeļu skaidiņas

  • 3 šķipsniņas kaltētas zemenes

  • 1 ēd. k medus 

  • 1/2 tējk brūnā cukura

pagatavošana:

  1. katliņā liek vārīties pārslas, uz vidējas uguns vāra 2-3 minūtes un ļauj tai pēc tam vēl uzbriest. 

  2. nomizo un sagriež banānu uz pusēm, apsmērē to no abām pusēm ar medu un pārber pāri cukuru, uz pannas vidējā uguns liesmā karamelizē, līdz tas ir kļuvis brūngans un mīksts.

  3. banānu kārto virs putras, blakus uzliek 2 ēdamkarotes mandeļu sviestu.

  4. virsū uzber mellenes, šokolādes un mandeļu skaidiņas un kaltētās zemenītes. 


miežu pilngraudu putra ar smiltsērkšķu mērci, mellenēm un kanēli

IMG_8274.jpg

jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • 1/2 glāze miežu pilngraudu pārslas

  • 1 1/2 glāze rīsu piens

  • 150 ml ūdens

  • 2 saujas smiltsērkšķu

  • 2.5 ēd.k. brūnais cukurs

  • 4 ēd.k medus

  • sauja svaigas vai saldētas mellenes vai kazenes

  • 1/2 tējk. kanēlis

  • 1 svaiga vai 3 žāvētas plūmes

pagatavošana: 

  1.  katliņā sāk gatavot smiltsērkšķu mērci- 2 saujām pievieno nedaudz ūdeni, cukuru un medu. pavāra aptuveni 5-7 minūtes, līdz izkūst cukurs un nostājies ūdens.


  2. smilstērkšķu mērci sablenderē un izkāš caur sietiņu pēc tam ļaujot nedaudz atdzesēties.

  3. katliņā liek vārīties pārslas, uz vidējas uguns vāra 2-3 minūtes un ļauj tai pēc tam vēl uzbriest. 

  4. mērci uzlej virs putras kā patīk- maliņā vai tieši vidū, pa virsu kārto plūmītes un mellenes vai kazenes (kas nu mājās ir).

  5. visam pārber pāri kanēli.


pilngraudu auzu pārslas ar mango, zemesriekstu sviestu un pīniju riekstiem

jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • 1/2 glāze pilngraudu auzu pārslas

  • 1 1/2 glāze auzu piens

  • 1/4 svaiga ābola

  • 1/4 mango

  • 2-3 ēd. k zemesriekstu sviests

  • 2 ēd. k pīniju jeb ciedru rieksti

  • 3 svaigas vai saldētas zemenes

  • 1/2 tējk. kanēlis

pagatavošana:

  1. katliņā liek vārīties pārslas, uz vidējas uguns vāra 2-3 minūtes un ļauj tai pēc tam vēl uzbriest. 

  2. sagriež smalkās daiviņās ābolu un mango-izkārto tos virs putras

  3. vidū iesmērē zemesriekstu sviestu un izkārto gabaliņos sagrieztas zemenes

  4. pa virsu pārber kanēli un ciedru riekstus.