pilnvērtīgais rabarberu-piparmētrsmūtijs

IMG_8665.jpg

rabarberi. pirmais pavasara auglis, ko nu jau varam baudīt vēl tikai nedēļu. pēc Jāņiem skābju daudzums un koncentrācija izmainās, kas kļūst kaitīga organismam un vielmaiņas sistēmai, un pat satur kancerogēnas vielas. ja gribas rabarberus baudīt ilgāk- tos jāsasaldē vai jāsavāra ievārījums. 

visklasiskākais, kur izmantot rabarberus- izcept plātsmaizē vai pagatavot kādu pīrāgu.. man šķiet tas ir kaut kas tik mīļš- tāda mammas sajūta, jo zinu viņai tā tik gardi sanāk.. no vecmāmiņas atceros rabarberu ķīseli.. bet mēs šoreiz ar bērniem gatvojām rabarberus svaigā veidā. un lai jūs paspētu šīs receptes pagatavot, kamēr vēl tos var baudīt, šodien steidzos ar tām padalīties. 

iejaukt smūtijā kādu rabarberu ir dikti vienkārši un ērti,lai tos neuzņemtu tikai ar kūciņām. protams, reizēm arī jautri panašķoties- baudot rabarberus kopā ar cukuriņu. vai tas jums neatgādina bērnību? 

lai gan visbiežāk rabarberi draudzējas ar zemenēm, mēs šoreiz tos izdomājām pielikt klāt arī zaļajam smūtijam. pāris saujiņas piparmētru un smūtijs sanāca tik svaigs, bet reizē arī gards un pilnvērtīgs, jo pievienojām arī pilngraudu pārslas. ar nelielu palīdzību mazie visu izdarīja paši. 

jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • 350ml auksts rīsu-mandeļu vai jebkāds cits augu piens
  • 2 lielas saujas latvijas spinātiņi
  • 3-4 kāti svaigas piparmētru lapiņas
  • 1 kāts rabarbera
  • 1/3 glāze Dobeles 4 graudu pārslas
  • 5-6 žāvētas dateles bez kauliņiem
  • 4 gabaliņi ledus

pagatavošana: gatavojot šo smūtiju dikti svarīga ir blendērēšanas secība, lai tas iegūtu vislabāko konsistenci un garšu. 

  1. blenderī ielej pienu, ko samaļ kopā ar rabarberu ( blendē aptuveni minūti)
  2. tad pievieno pārslas un atkal samaļ tik pat ilgi
  3. iegūtajam dzērienam pievieno zaļumus- sablenderē un tad pievieno dateles, dažus gabaliņus ledus un atkal blenderē
  4. bauda uzreiz, ja vēlaties pievieno vēl ledus gabaliņus, lai atspirdzinošāk. 

/raksts tapis sadarbībā ar Dobeles dzirnavnieks