sniega falafel burgeri ar karamelizētiem sīpoliem un saldā kartupeļa "fri"

gaidot Gabīti, domāju, ka man būs daudz vairāk laika rakstīt blogu, -dalīties ar dažādām mammas izvēlēm un visādām foršām, veselīgām idejām, gatavot un iedvesmot jaunām receptēm-teikšu godīgi, šobrīd atrast laiku nav viegli. tagad es pārlasu uzrakstīto un ir jau 3 naktī.. kad ķeros pie bloga recepšu taisīšanas, viena recepte, lai to tikai pagatavotu un nofotografētu paņem vismaz 1.5-2 stundas, +pēc tam vēl bilžu neliela apstrāde, receptes apraksts. bet, ja mājās ir mazs zīdainītis, kurš rāpo, ceļas visās iespējamās vietās kājās un nepārtraukti vēlas aizrauties ar ko interesantu, palīdzēt un redzēt visu ko dara mammīte- pagatavot kaut ko īpašu nav iespējams vispār. mums nav auklītes, neplānojam tādu algot un vīriņš attīsta futbola skolu, kas aizņem teju 24/7, bet esmu neizsakāmi laimīga par to, ka kopā ar Gabrielu varam šo laiku izdzīvot pilnīgi-darīt un būt kopā visur. laiks skrien tik ātri un visa diena ir par maz, lai pietiekami būtu ar viņu kopā- bet es no sirds ticu, ka visam ir savs laiks un pienāks brīdis, kad arī upenei varēšu pievērsties vairāk.. tad nu šoreiz mēs devāmies ciemos pie manas mīļās draudzenītes, kas, kamēr es pamazām gatavoju visu burgerīšiem, dzīvojās ar bērniņiem.. paldies Saby! :)

..kad man piedāvāja sadarboties ar Castello sieriem, uzreiz zināju, ka noteikti ievietošu arī burgeru recepti. beidzot sanāca to pagatavot tieši tā un vēl labāk kā biju iedomājusies, jo ārā ir sniegs un kāpēc gan burgerus varētu baudīt tikai vasarā, vai kad ārā ir silts, tāpēc lūk, sniega burgeru receptīte :) lūdzu nenobīstaties no garā produktu saraksta, jo noteikti daudz kas jau jums ir mājās! -kopējais gatavošanas laiks +/- stunda.

jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • 3 burgeru maizītes (šoreiz nopirku veikalā, bet, ja ir laiks-var pagatavot paši)
  • Castello ananāsu-mandeļu svaigais siers
  • 1 paliels saldais kartupelis
  • 2 avokado
  • 3 saujas svaigu zaļo lapu salātu
  • 2 nelieli tomāti
  • 4 vidēja izm. sarkanie sīpoli
  • budžiņa turku zirņu
  • 2 daiviņas ķiploka
  • 2 tējkarotes kaltēta koriandra
  • 1 sauja diļļu vai pētersīļu
  • 2 ēd. k. pilngraudu miltu
  • 3 saujas šampinjonu*var iztikt bez
  • 3 ēd.k. brūnā cukura 
  • 3 ēd.k. balsamico etiķa
  • 2 saujas avenes, brūklenes vai upenes
  • 2 saujas sezama sēkliņu
  • olīveļļa

pagatavošana: karamelizēti sīpoli un sautēti šampinjoni uz pannas uzkarsējiet eļļu, sagrieziet 3 sīpolus tā, lai tie būtu garās strēmelītēs.. pasautējiet tos 4-5 minūtes, ik pa brīdim apmaisot. pēc tam pievienojiet cukuru un balsamico etiķi, atstājiet to un ik pa brīdim atkal apmaisiet, lai viss sasautējas un izveidojas karamelizētu sīpoliņu marmelāde, beigās pievienojiet kādas skābenas odziņas-kas vien jums saldētavā šobrīd ir.. paralēli jau varat sagriezt un pasautēt ar eļļu uz citas pannas šampinjonus, bez kā burgeros mierīgi var arī iztikt!.. tiem pievienojiet šķipsniņu sāli un piparus.. 

falafel jeb turku zirņu kotletītes ir ārkārtīgi vienkārši pagatavojamas un ļoti gardas +turku zirņi ir bagātīgs proteīna, dzelzs un mangāna, kā arī šķiedrvielu avots.. ieslēdziet cepeškrāsni-turku zirņus, sīpolu, ķiploku daiviņas, koriandru, pētersīļus vai dilles, miltus, šķipsniņu sāli un eļļu,- lieciet visu virtuves kombainī vai sablenderējiet ar blenderi viendabīgā, pabiezā masā-nav nepieciešams visu sablenderēt smalki.. saslapiniet ar ūdeni rokas un veidojiet plakanas, nebiezas "kotletītes", apm. 1-1.5 cm biezumā, apviļājiet tās sezama sēkliņās un lieciet uz pannas,kas izklāta ar cepampapīru. mums sanāca 4 falafel, bet viss atkarīgs no izmēra, kādu izripiniet! cepiet 250 grādos 15-25min, līdz abas puses zeltaini brūnas. !svarīgi aptuveni gatavošanas vidū apmest otrādi, lai apbrūnē otra puse. 5-7 minūtes pirms falafel gatavi, lieciet tiem krāsnī blakus burgermaizītes, lai tās uzsilst..

saldā kartupeļa fri-nomizojiet saldo kartupeli, sagrieziet to daiviņās kā fri, lieciet uz pannas, kur pirmīt bija falafel, apslakiet ar eļļu, nedaudz sāli un pipariem, cepiet aptuveni 15 minūtes vai kamēr kartupelīši mīksti. kad gatavi apkaisiet ar sezama sēkliņām un ar visu papīru lieciet stāvā trauciņā, no kura viegli satvert "fri"..saldais kartupelis ir ļoti veselīgs- bagāts ar A, B, C vitamīniem, minerālvielām: kalciju, magniju un dzelzi..

..kamēr saldie kartupeļi gatavojas-nomazgājiet un nožāvējiet salātus, sagrieziet šķēlītēs tomātu un sieru, saspaidiet avokado, lai tas iegūst biezenīgu konsistenci un nedaudz uzsildiet sīpolus un sēnītes, arī falafel, ja atdzisis-uz 3 minūtēm ieleiciet krāsnī, blakus kartupeļiem, lai tas uzsildās.. bet pēc tam sāciet "likt kopā" burgerīšus. attēlā zemāk uzskaitīju secību kādā mēs visu kārtojām, bet jūs varat to darīt pēc savas sirds patikas.. kad viss gatavs- iespraudiet vidū kociņu, kas saturēs burgeri kopā un, protams, uzlīmējiet washi tape karodziņu, lai vienkarši smuki!.. mmm! tā bija baigā bauda. lai labi garšo arī jums! p.s. ja kaut kur ieplānojat doties sniegos tālāk-ietiniet burgerīšus folijā, lai tie saglabā siltumu ♡