dārzeņu zupa ar rozmarīnu un laimu, sīpola-purava buljonā

kas gan ir ziema bez garām pastaigām pa lauku un pēc tam sildīšanos ar karstu pusdienu zupu.. -tā ir viena no mīļākajām sajūtām, kādu piedzīvot esot pie mammas! pēdējā laikā man vispār ārkārtīgi patīk gatavot zupas. ar tām ir iespēja tik ļoti variēt un izpausties, dažkārt vienkārši vizualizēju vēl nemēģinātas lietas savienot kopā un iznāk brīnišķīgs rezultāts, ar ko mīļos sanāk arī pārsteigt.. mazliet šo zupu un maltīšu tēmu papildinot-upene recepšu sadaļā ievietoju tikai vegānas un svaigas receptes, neizmantojot nedz piena vai gaļas produktus, -es uzskatu, ka šādā veidā-ēdienu uzņemam dzīvāku un arī ar garšu izteiktāku. ne reizi vien nācies no vecmāmiņas klausīties, "kas gan tā pa zupu bez gaļas buljona".. bet atkal citu reizi, kad ciemojoties es pagatavoju savu vienkaršo dārzeņu zupu-viņa nebeidz teikt cik gardi.. gribu jūs iedrošināt nebaidīties no tā vienkāršuma, gatavojot ikdienas lielās maltītes. -viss vienkāršais ir ģeniāls, galvenais ir balstīties uz īstām un dabas dotām saknēm.. 

jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • 1 selerijas kāts
  • 1 vidēja izmēra sīpols
  • 3 palielas daiviņas ķiploka
  • 3 kartupeļi
  • 3 burkāni
  • 1 neliela selerijas sakne
  • 1 pastinaks
  • 4 brokoļa ziediņi 
  • 10 svaigi mazie cherry tomātiņi
  • sauja svaigi pētersīļi
  • 1-2 zariņi rozmarīna
  • šķipsniņa sāls
  • 2 tējkarotes gaišās sojas mērces
  • sarkanie pipari
  • 1 laims /sula

pagatavošana: sākumā katlā mazliet pasautēju nelielā ūdens daudzumā seleriju, sīpolu un 2 daiviņas ķiploka, vēlams to neatstāt bez uzraudzības, bet ik pa laikam apmaisīt, lai tie neapdeg un nepaliek rūgti. bet tikmēr, kamēr sautējas, mēģiniet nomizot un sagriezt burkānus un kartupeļus.. kad sīpoli un selerija kļuvuši mīkstāki un nedaudz caurspīdīgi, pievienoju lielāku ūdens daudzumu, kurā iemetu piparus un sakapātu naga lieluma čili piparu un rozmarīna zariņus, pēc tam arī ber iekšā katlā gabaliņos sagrieztos burkānus un kartupeļus un pēc tam pakāpeniski gatavo un pievieno arī seleriju, pastinaku un pašās beigās uz īsu mirkli pavāra arī brokoļa ziediņus, ko sakapā smalkāk.. sāli pievienoju pašās beigās, tāpat kā sojas mērci, ko pievieno pēc garšas un izspiež sulu no laima, kas zupai dod mazliet taizemes garšas niansi, taču ļoti jūtams svaigais rozmarīns, kas silda visvairāk!.. 

..kad zupu pasniedzat-svaigumam pievienoju svaigu, vai ziemā saldēti sakapātus pētersīļus un tomātiņus. 

šajā zupā galvenā garšas atslēga noteikti ir sākumā sautētie sīpoli un selerija, kas dod pārsteidzošu saldumu un rozmarīns, kā arī pašās beigās laims, kas dod skābumiņu.. šoreiz aprakstīšu nedaudz vairāk par rozmarīnu-to varat pievienot garšai ārkārtīgi daudziem dārzeņu ēdieniem, kaut gan daudz populārāks tas ikdienā redzams pie gaļas ēdieniem!..

rozmarīns ir ļoti spēcīgs garšaugs un tā klātbūtne ēdienā zinātājiem būs momentā sajūtama. tas ēdienam uzreiz piedod svaigumu un īpašu niansi, ja tas vienkārši būtu garlaicīgs.. uzskata, ka ēdot ar rozmarīnu pagatavotu maltīti-cilvēku uzmundrina, novēršot uzbudinājumu un spriedzi, bet tā īpašības uzlabo koncentrēšanās spējas un atmiņu. rozmarīns var būt labs līdeklis cīņai ar saaukstēšanos, gripu, vīrusiem un galvassāpēm, nereti tas ir arī dabīgos medicīnas līdzekļos. to var lietot pie zupām, dārzeņiem, gaļas un zivs ēdieniem, salātiem un kādreiz arī saldajos..