spinātu-ingvera kokossmūtijs

IMG_6365.jpg

gaidot pavasara tuvošanos tik ļoti sevī jūtu, ka ķermenim prasās svaigumu. dažnedāžādos veidos- svaigu gaisu, svaigu enerģiju kaut ko darot un piedzīvojot, bet visvairāk laikam to izjūtu, ka gribas svaigu ēdienu. tā nu mēs te mēģinām apmierināt to pēc kā organisms sauc.. un cik labi ir viņā spēt ieklausīties! un cik labi ir justies pēc tam, kad esi sevi piepildījis ar svaigumu, kas dod vēl lielāku prieku un enerģiju..

lai gan tāds pirmais lielais svaigum“bums” jau šķiet pierimies- beidzot arī ir atvērušies vairāki jauni svaigā-veselīgā uztura bāri/kafejnīcas. -BLENDER un BioBio, ja vien esat Rīgā varat ietestēt. mums arī tas ir MUST GO sarakstiņā- kas zin, iespējams šajās brīvdienās…

IMG_6389.jpg

tikmēr vēlos padalīties jums ar šo svaigo, bet reizē arī krēmīgo un gardo zaļā kokteiļa recepti.

nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 1 svaigs vai saldēts banāns

  • 3 saujas spinātu

  • 200ml bio kokospiens

  • 100ml ūdens

  • 1-1.5cm liels, nomizots ingvera gabaliņš

  • 1 ēd. k kaņepju ptoteīns

  • 1 ēd.k. čia sēklas

pagatavošana: sablenderējiet spinātus kopā ar kokospienu un ūdeni, pēc tam pievienojiet pārējās sastāvdaļas un atkal visu kārtīgi sablenderējiet. baudiet uzreiz. ♡

lai labi garšo un svaigā enerģija ienāk jūsu organismā un prātā!

5 idejas, lai brokastu putru padarītu bagātīgāku

IMG_8145.jpg

es ilgojos pēc jaunām garšām mūsu virtuvē, lai arī mazie pēkšņi atkal ir kļuvuši ļoti izvēlīgi, ka gluži visu pagatavo vairs neēd, it īpaši Pērle. jau šajā ierakstā minēju, ka ļoti svarīgi ir būt labam piemēram, tupināt visu pēc kārtas piedāvāt un vienā reizē tas, ko līdz šim mazais neēda-iegaršosies..

-šobrīd gatavojam samērā vienkāršus ēdienus, lai pēc iespējas mazāk laika pavadītu gatavojot. bieži izmantojam “one pot” meals.. tomēr ierastās garšas ir apnikušas un ilgojos pēc kaut kā bagātīgāka, interesantāka!.. šodien tāpēc arī padalīšos ar brokastu receptēm, kas pagājušā gadā tapa sadarbībā ar Dobeles dzirnavnieka putriņām. kā jūs esat apņēmušies šogad padarīt savu ēdienkarti daudzveidīgāku? ceru, ka jums noderēs kādas no šīm idejām savai brokastu putrai.


4 graudu pilngraudu putra ar vīģēm, goji ogām un karamelizētiem valriekstiem

IMG_8165.jpg

jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • 1/2 glāze Dobeles 4 graudu pilngraudu pārslas

  • 1 1/2 glāze rīsu-kokosriekstu piens

  • 1 ēdamkarote goji ogas

  • 1 svaiga vīģe

  • 1/4 ābola

  • 1 sauja karamelizētu valriekstu

  • 1 sauja brūkleņu

apelsīnu-riekstu karamele: 

  • pusglāze valriekstu

  • 1 ēd.k kokosriekstu eļļa

  • 2 ēd.k dateļu sīrups

  • 2 ēd. k. medus

  • 2 ēd. k brūnais cukurs

  • 1/3 sula no vidēji liela apelsīna

pagatavošana:

  1. katliņā liek vārīties pārslas, uz vidējas uguns vāra 2-3 minūtes un ļauj tai pēc tam vēl uzbriest. 

  2. kamēr putra vārās, pagatavo karamelizētos riekstus- pannā ieber riekstus un nedaudz tos apgrauzdē, tad izkausē kokosriekstu eļļu un pievieno klāt saldinātājus- dateļu sīrupu, medu un cukuru-visu karamelizē, līdz izveidojas brūnīga karamele, pēc tam izspiež klāt sulu no apelīna, un ļauj šķidrajai karamelei sacietēt. 

  3. sagriež smalkās šķēlītēs ābolu un izkārto to bļodiņā virs putras,

  4. blakus izkārto arī pārējās piedevas-valriekstus, vīģes, goji ogas un brūklenes. 

  5. visam pa virsu pārlej vel valriekstu karameli, kas nesacietēja uz riekstiem. 


ātri vārāmo eko auzu pārslu putra ar karamelizētiem bumbieriem, avenēm un lazdu riekstu karameli

IMG_8185.jpg


jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • 1/2 glāze auzu pārslas

  • 1 1/2 glāze rīsu-lazdu riekstu piens

  • 1/2 glāze lazdu rieksti

  • 1/2 bumbiera šķēlītes 

  • 1 sauja svaigas vai saldētas avenes

  • 1 ēd.k. čia sēklas

  • 1/2 tējk. kanēlis

  • 2 žāvētas aprikozes

  • svaiga piparmētru lapiņa

riekstu karamele: 

  • pusglāze lazdu rieksti

  • 1 ēd.k kokosriekstu eļļa

  • 2 ēd.k dateļu sīrups

  • 2 ēd. k. medus

  • 2 ēd. k brūnais cukurs

pagatavošana: 

  1. katliņā liek vārīties pārslas, uz vidējas uguns vāra 2-3 minūtes un ļauj tai pēc tam vēl uzbriest. 

  2. kamēr putra vārās, pagatavo karamelizētos riekstus- pannā ieber riekstus un nedaudz tos apgrauzdē, tad izkausē kokosriekstu eļļu un pievieno klāt saldinātājus- dateļu sīrupu, medu un cukuru-visu karamelizē, līdz izveidojas brūnīga karamele. riekstus izklāj uz cepamā papīra-lai karamele sacietē. 

  3. uz pannas saliek bumbieru šķēlītes un pārber pāri 1/2 ēd.k cukura un pārlej dateļu sīrupu-karamelizē no abām pusēm, līdz bumbieri mīksti.

  4. izkārto bumbieru šķēlītes virs putras, tad pārber pāri riekstus, avenes un gabaliņos sagrieztas aprikozes. 

  5. visam pa virsu uzber kanēli, čia sēkliņas un uzliek piparmētru lapiņu. 


griķu pārslu putra ar karamelizētiem banāniem, mandeļu sviestu un šokolādi

IMG_8230.jpg

jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • 1/2 glāze griķu pārslas

  • 1/2 glāze rīsu-mandeļu piens

  • 1 banāns

  • 1 sauja svaigas vai saldētas mellenes

  • 2 ēd. k šokolādes skaidiņu

  • 2 ēd. k. mandeļu sviests

  • sauja mandeļu skaidiņas

  • 3 šķipsniņas kaltētas zemenes

  • 1 ēd. k medus 

  • 1/2 tējk brūnā cukura

pagatavošana:

  1. katliņā liek vārīties pārslas, uz vidējas uguns vāra 2-3 minūtes un ļauj tai pēc tam vēl uzbriest. 

  2. nomizo un sagriež banānu uz pusēm, apsmērē to no abām pusēm ar medu un pārber pāri cukuru, uz pannas vidējā uguns liesmā karamelizē, līdz tas ir kļuvis brūngans un mīksts.

  3. banānu kārto virs putras, blakus uzliek 2 ēdamkarotes mandeļu sviestu.

  4. virsū uzber mellenes, šokolādes un mandeļu skaidiņas un kaltētās zemenītes. 


miežu pilngraudu putra ar smiltsērkšķu mērci, mellenēm un kanēli

IMG_8274.jpg

jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • 1/2 glāze miežu pilngraudu pārslas

  • 1 1/2 glāze rīsu piens

  • 150 ml ūdens

  • 2 saujas smiltsērkšķu

  • 2.5 ēd.k. brūnais cukurs

  • 4 ēd.k medus

  • sauja svaigas vai saldētas mellenes vai kazenes

  • 1/2 tējk. kanēlis

  • 1 svaiga vai 3 žāvētas plūmes

pagatavošana: 

  1.  katliņā sāk gatavot smiltsērkšķu mērci- 2 saujām pievieno nedaudz ūdeni, cukuru un medu. pavāra aptuveni 5-7 minūtes, līdz izkūst cukurs un nostājies ūdens.


  2. smilstērkšķu mērci sablenderē un izkāš caur sietiņu pēc tam ļaujot nedaudz atdzesēties.

  3. katliņā liek vārīties pārslas, uz vidējas uguns vāra 2-3 minūtes un ļauj tai pēc tam vēl uzbriest. 

  4. mērci uzlej virs putras kā patīk- maliņā vai tieši vidū, pa virsu kārto plūmītes un mellenes vai kazenes (kas nu mājās ir).

  5. visam pārber pāri kanēli.


pilngraudu auzu pārslas ar mango, zemesriekstu sviestu un pīniju riekstiem

jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • 1/2 glāze pilngraudu auzu pārslas

  • 1 1/2 glāze auzu piens

  • 1/4 svaiga ābola

  • 1/4 mango

  • 2-3 ēd. k zemesriekstu sviests

  • 2 ēd. k pīniju jeb ciedru rieksti

  • 3 svaigas vai saldētas zemenes

  • 1/2 tējk. kanēlis

pagatavošana:

  1. katliņā liek vārīties pārslas, uz vidējas uguns vāra 2-3 minūtes un ļauj tai pēc tam vēl uzbriest. 

  2. sagriež smalkās daiviņās ābolu un mango-izkārto tos virs putras

  3. vidū iesmērē zemesriekstu sviestu un izkārto gabaliņos sagrieztas zemenes

  4. pa virsu pārber kanēli un ciedru riekstus.

rudens ābolu pica

IMG_9906.jpg

rudens ir vēlo aveņu, kas nu jau apēstas un ābolu laiks, ko ēdīsim līdz pat pavasarim.. ābolu ražas vākšana ir tik skaista, lapas nedaudz aprasojušas, smaržo rudens. 100 dažādās ābolu nokrāsas.. tāds mīļš mirklis, kad beidzot tos ābolīšus, ko jau no vasaras vidus gaidījām tik ļoti- varam vākt nost ziemai! un tad tik ēst un gatavot.. man pašai ābolu ķausītis ir vismīļākais, jo tas garšo fantastiski- nav par saldu vai skābu un visvairāk tas atgādina manu mīļo opīti, kurš nu jau ir debesīs- Papiņu.

šodien gribu padalīties ar ļoti vienkaršu mūsu ģimenes recepti, kuras sastāvdaļas mums vienmēr būs mājās. mūsu ābolu pica. recepte, ko mazie tik ļoti labprāt gatavo paši.. es tikai palīdzu sagriezt un nomizot ābolīšus, bet ja vien bērniņš ir lielāks, protams, arī to jau var ļaut darīt un mācīties pašam! kraukšķīga maliņa un mīksti nedaudz karamelizējušies āboli ar kanēli, -visa māja smaržo, - ta ir mūsu rudens sajūta! parasts darba dienas vakars vai svētdiena, kad atnāk ciemos ciemiņi- šīs ir našķis, kas vienmēr radīs sajūsmu un būs tieši laikā. var radīt atkarību :)

jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • i love eco tortiljas pamatnītes

  • 40 g kokosriekstu eļļas / var izmantot arī saldkrējuma sviestu

  • 5-6 vidēja izmēra āboli

  • 3-5 tējkarotes cukura

  • 2 tējkarotes kanēlis

pagatavošana: ieslēdz cepeškrāsni -sildīties uz 180 grādiem. uz pannas izklāj tortiljas- mazajiem garšo ēst tās arī vienkārši tāpat! ;) uzsmērē virsū kokoseļļu vai sviestu. kārto pa virsu daiviņās sagrieztus, nomizotus ābolus un pārber pa virsu cukuru un kanēli. liek cepeškŗasnī cepties, līdz āboli ir mīksti un cukurs sakaramelizējies. nedaudz atdzesē un ņamm. brīdinu-piciņas pazūd dikti ātri! ♡

baltais kokospiena-karamelizētu auzu pārslu saldējums

vasara un saldējums- kombinācija bez kuras vasara vispār nav iedomājama vismaz mūsu ģimenei! teju ja ne katru, tad katru otro dienu noteikti saldējums ir mūsu must do sarakstā, -ejot pastaigāties vai citreiz pat vēlu vakarā pārnākot mājās mazie grib panašķoties ar salčuku.. reizēm arī rīti uzreiz pēc pamošanās sākas, kad Gabi atskrien uz lielo gultu un atnes salčuku ar tik gardiem smiekliem un nebēdnīgām acīm. un kādēļ gan pa retam saldējums nevarētu būt arī brokastīs?

vai zinājāt, ka trešā jūlija svētdiena ir saldējuma diena?! tas gan nu jau aiz muguras, bet karstajās dienās īpaši kārojās atvēsināties ar ko vēsu, tāpēc padalīšos ar recepti, ko ļoti vienkārši un ātri var pagatavot mazie paši. vispār mājas saldējums ir vislabākais guilt free našķis- viegls un veselīgs, bet arī sātīgs ar vitamīniem un sezonas produktiem. mūsu mīļākais ir ikšķiles mājas baltais saldējums ar auzu pārslām. ja vēl neesat pamēģinājuši-kad vien ieraugiet iesaku to nogaŗsot! -izcils. 

kādā reizē mēģinājām to pagatavot ko līdzīgu paši ar kokospienu un sanāca šis.. ♡ ņammm!

jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • glāze Dobeles ātri vārāmās EKO auzu pārslas
  • 2 ēdamkarotes medus
  • 1 ēdamkarote nerafinēta brūnā cukura
  • 2 ēdamkarotes kokoseļļa vai sviests
  • 2 bundžiņas kokosriekstu piena krēmīgā daļa
  • 2 ēdamkarotes medus vai dateļu sīrupa

pagatavošana:  vispirms pagatavo karamelizētās auzu pārsliņas- uz pannas uzkarsē kokoseļļu vidējā karstuma režīmā, ieber tajā pārslas un nedaudz apcep, ~3 minūtes.- pievieno “karameli” -medu un cukuru, un pārslas turpina karamelizēt, līdz tās ir zeltaini brūnas. tikmēr visu laiku pārslas apmaisa ~4-5min. ja mazais ir uzmanīgs to visu ar uzraudzību uztic viņam. gatavās pārslas izklāj uz cepamā papīra sacietēt. kad ir atdzisis, ar rokām atdala salipušās pārslas, lai tās atkal ir irdenas. attaisa kokosriekstu piena bundžiņu to nesakratot, izmanto krēmīgo piena daļ un mazais uzmanīgi ar karoti to liek blenderī. pievieno saldinātāju (medu, dateļu vai agaves, kļavu utml sīrupu), sablenderē un lej saldējuma trauciņos. pēc izvēles trauciņos ieber arī karamelizētās pārslas- apakšā, augšā vai iemaisot pa visu formiņu.  mazais liek iekšā saldējuma kociņus un ļauj sasalt-ilgums atkarībā no saldētavas līdz stingri sasalts 1-4 stundas.

pilnvērtīgais rabarberu-piparmētrsmūtijs

IMG_8665.jpg

rabarberi. pirmais pavasara auglis, ko nu jau varam baudīt vēl tikai nedēļu. pēc Jāņiem skābju daudzums un koncentrācija izmainās, kas kļūst kaitīga organismam un vielmaiņas sistēmai, un pat satur kancerogēnas vielas. ja gribas rabarberus baudīt ilgāk- tos jāsasaldē vai jāsavāra ievārījums. 

visklasiskākais, kur izmantot rabarberus- izcept plātsmaizē vai pagatavot kādu pīrāgu.. man šķiet tas ir kaut kas tik mīļš- tāda mammas sajūta, jo zinu viņai tā tik gardi sanāk.. no vecmāmiņas atceros rabarberu ķīseli.. bet mēs šoreiz ar bērniem gatvojām rabarberus svaigā veidā. un lai jūs paspētu šīs receptes pagatavot, kamēr vēl tos var baudīt, šodien steidzos ar tām padalīties. 

iejaukt smūtijā kādu rabarberu ir dikti vienkārši un ērti,lai tos neuzņemtu tikai ar kūciņām. protams, reizēm arī jautri panašķoties- baudot rabarberus kopā ar cukuriņu. vai tas jums neatgādina bērnību? 

lai gan visbiežāk rabarberi draudzējas ar zemenēm, mēs šoreiz tos izdomājām pielikt klāt arī zaļajam smūtijam. pāris saujiņas piparmētru un smūtijs sanāca tik svaigs, bet reizē arī gards un pilnvērtīgs, jo pievienojām arī pilngraudu pārslas. ar nelielu palīdzību mazie visu izdarīja paši. 

jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • 350ml auksts rīsu-mandeļu vai jebkāds cits augu piens
  • 2 lielas saujas latvijas spinātiņi
  • 3-4 kāti svaigas piparmētru lapiņas
  • 1 kāts rabarbera
  • 1/3 glāze Dobeles 4 graudu pārslas
  • 5-6 žāvētas dateles bez kauliņiem
  • 4 gabaliņi ledus

pagatavošana: gatavojot šo smūtiju dikti svarīga ir blendērēšanas secība, lai tas iegūtu vislabāko konsistenci un garšu. 

  1. blenderī ielej pienu, ko samaļ kopā ar rabarberu ( blendē aptuveni minūti)
  2. tad pievieno pārslas un atkal samaļ tik pat ilgi
  3. iegūtajam dzērienam pievieno zaļumus- sablenderē un tad pievieno dateles, dažus gabaliņus ledus un atkal blenderē
  4. bauda uzreiz, ja vēlaties pievieno vēl ledus gabaliņus, lai atspirdzinošāk. 

/raksts tapis sadarbībā ar Dobeles dzirnavnieks