CUKINI-BAKLAŽĀNU LUNGUINE PASTA

labdien, Pasaules PASTAS dienā! šodien ir jāgatavo makaroni. jau iepriekšējā ierakstā dalījos ar recepti un atklāju savu mīlestību uz pastu.. un, protams, Pastas dienai par godu, šodien padalīšos arī ar vēl vienu recepti.. pasta nekad nekļūs garlaicīga, jo to iespējams pagatavot tik daudzveidīgi un dažādi.. mērces, sieri, dārzeņi, jūras veltes, kas vienmēr kopā ar pastu radīs pilnīgu garšas umami kombo!

šī ir mūsu mīļākā pastas recepte vismaz jau kādus 3 gadus. radās mērce un kopš tā laika šo gatavojam ļoti bieži. šī bija arī pirmā pasta, ko Gabšuks pagaršoja, kad to pagatavoju mūsu kāzu jubilejā kā ļoti īpašu ēdienu :) kas rada to tik īpašu? drošvien cukini-baklažānu mērcīte un spaghetti, kas ir mūsu iecienītākais makaronu veids. šoreiz Pastas ģimenes izaicinājumā gatavojām Dobeles Lunguine Nr. 20, kam ir saplacināta forma, nevis apaļa un tulkojumā no Itāļu valodas Lunguine nozīmē "mazās mēlītes". lai garšīgi! 

 

jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • 3-4 vidēja izmēra burkāni
  • 1 neliels cukini
  • 1 purava kāts
  • 2 burciņas Rundāles cukini-baklažānu mērcīte 
  • olīveļļa
  • 1 1/2 tējk. sāls
  • 1 tējk. kaltētu ķiploku pulvera
  • 1-2 ēd.k nerafinēta brūnā cukura
  • Lunguine Nr.20 Dobeles pasta
  • 100ml saldais krējums vai rīsu krēms
  • cietais siers 
  • 4 saujas rukolas

 

 

 

pagatavošana: vispirms uzliek vārīties ūdeni makaroniem un pēc tam sāciet gatavot mērcīti. sagriež puravus un eļļā tos pasautē, nomizo burkānus -tos sagriež mazos kubiņos, pēc tam pievieno klāt puraviem un ļauj sautēties, pievienojot klāt arī 150ml ūdens, 1/2 tējk sāli, ķiploku pulveri un cukuru. ap šo laiku noteikti jau vārās ūdens pastai-lieciet vārīties, pievienojot ūdenim tējkaroti sāli- uzmanīgi sekojiet līdz, 3-4 minūtes pirms norādītā laika uz ipakojuma unik pa laikam nogaršojiet, līdz pasta ir izvārījusies gatava, tad nokāsiet ūdeni. sagrieziet cukini-pievieno mērcei klāt arī tos un turpina sautēt, līdz visi dārzenīši kļuvuši gandrīz mīksti, tad pievienojiet cukini-baklažānu-tomātu mērcīti un krējumu. ļaujiet pastai "sajaukties" ar mērci-to sajaucot kopā. pasniedz, pārkaisot pāri cieto sieru un svaigās rukolas lapiņas. 

GRILĒTA LAŠA UN SAULĒ KALTĒTO TOMĀTU PESTO RIGATONI RIGATE PASTA

rudens un ziemas vakariņas, brīvdienu pusdienas.. tās atšķiras. atšķiras, jo nav jāsteidzas vairāk būt ārā, mēs varam nesteidzoties baudīt ne tikai ēšanu, bet arī gatavošanas procesu līdz sīkākajai vīlītei. atnāk ciemos draugi un sirdī paliek neaizmirstami mirkļi kopā. tas ir daudz un nenoliegšu, ka pasta mūs baigi vieno! 

25. oktobris ir Pasaules pastas diena, -mums tā baigi garšo! man vispār tas laikam ir mīļākais ēdiens kopš bērnības. atceros, ka vienmēr ēdot ārpus mājas, izvēlējos makaronus un mamma bija šokā, jo pastu taču var paēst mājās. brīnišķīgi, ka kāds to izdomāja radīt.. lai gan ārkārtīgi bieži necenšos gatavot makaronus, jo uzturvērtībā tas nav pats bagātākais, aptuveni reizi nedēļā tomēr noteikti sanāk to pagatavot, jo tā ir ātra recepte, caur kuru tajā pašā laikā mēs apēdam daudz tomātus, burkānus un vel dažādus dārzenīšus. un man patīk, ka lai arī kā pagatavosi makaronus-tie vienmēr būs tik pilnīgi savā garšā un izcili papildinās mēci un dārzeņus +gatavošanai nevajag pārāk daudz laika. tas ir arī ēdiens, ar kuru vienmēr satricināšu vīra sirdi vistālākajā stūrītī ;) mīlestība tomēr iet caur vēderu!!

IMG_9409.jpg

vai zinājāt, ka arī Latvijā pastas ražotāji ir diezgan aktīvi?? visiem zināmais Dobeles dzirnavnieks ražo dažnedažādas pastas un tādēļ ik gadu oktobri pasludina par PASTAS MĒNESI. šogad arī mūsu ģimene ir aicināta piedalīties Pastas ģimenes izaicinājumā un es labprāt arī šeit padalīšos ar mūsu gardajām pastām. ceru, ka jums noderēs iedvesmai to pagatavot kādās pusdienās vai vakariņās. šodien šī-vienkāršā un ātri pagatavojamā, bet dikti gardā receptīte un 25.oktobrī Dobeles dzirnavnieka facebook lapā, nobalsojiet par Pastas ģimenes recepti, kura jums pie sirds iet visvairāk. lai garšīgi! 

jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • 350 g laša fileja (+/- 100g uz cilvēku)
  • 350 g pasta *izvēlējāmies Dobeles RIGATONI RIGATE
  • 2 saujas ķirbju sēklas
  • +/- 20 saulē kaltēto tomātu pusītes
  • 70 g eļļas (ja tomāti ir eļļā-var izmantot to pašu)
  • tējkarote kaltētu ķiploku
  • šķipsniņa sāls
  • 1/4 citrona
  • 100g rīsu krēms vai saldais krējums
  • smalki rīvēts cietais siers *izmantojā Džiuga 
  • zaļie redīsu vai citi dīgsti

pagatavošana: ieslēdz krāsni sildīties uz 180 grādiem grila režīmā un uzliec vārīties ūdeni pastai. lasi izklāj uz folija, apslaki ar olīveļļu, pārber pāri nedaudz sāli, ķiplokus, piparus un cep cepeškrāsnī uz restēm +/- 13 min. kad katliņā ūdens burbuļo, liec vārīties pastu un pievieno aptuveni 2 ēdamkarotes olīveļļu (vāri tik ilgi, cik uz iepakojuma norādīts). kamēr viss gatavojas, pagatavo kaltēto tomātu pesto, sablendējot visas sastāvdaļas ( ķirbju sēkliņas, tomātus, eļļu un garšvielas). kad pasta gatava, nolej ūdeni, pievieno klāt makaroniem pesto, lai viss sajaucas kopā un pielej klāt kŗējumu. uzliec katram uz šķīvja pastu un tad sadali lasi mazos gabaliņos, liec virsū makaronu kaudzītei un pārber pāri vēl saujiņu cieto sieru, un zaļos dīgstiņus. 

šokosmūtijs ar avenēm un mango

atkal pagājis krietns laiciņš, kopš pēdēja ieraksta. esmu iesākusi vairākus postus, kas tā ari nav pabeigti, kad pietrūcis nedaudz laika, uznācis nogurums vai "mirklis sev" pārņem virsroku un šķiet vērtīgāks, kā brīvo brīdi pavadīt pie ekrāna.. neskaitāmi tādi ieraksti, kas gaida drafts kastītē un, iespējams, kādreiz ieraudzīs dienas gaismu interneta vidē.. :) es vismaz gribu cerēt, ka pienāks brīdis, kad es varēšu vairāk padalīties un rakstīt.. tagad baudu, ka mans laiks pieder bērniem un nekas nav dārgāks par to! vēl drusku vairāk kā vien mēnesis līdz satiksim mūsu mazo bēbīti, par, kuru iesāku rakstīt kādā no nepublicētajiem rakstiem.. un vēl ir vismaz uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmas lietas, ko vēlos paspēt līdz tam padalīties jums, līdz radībiņa, ko ļoti gaidām ieradīsies pasaulē.. redzēsim, kas sanāks, jo vasaras aktīvais režīms un siltais laiks tā vien liek uzvilkt kājās sandeles, skriet un būt laukā. 

ceru, ka jums ir brīnišķīgs pavasaris, smaržīgs, priecīgs un bagāts neaizmirstamu mirkļu un notikumu kopā ar mīļajiem. kamēr blogs klusē "mūsudienām" šobrīd vairāk varat sekot instagram.

šodien, kamēr Gabšuks čuc diendusiņu publicēju šo smūtija recepti, kas ir sātīgs, bet reizē arī atsvaidzinošs un ļoooti garšīgs. -ideāls siltajām dienām, kad nav ne daudz laika, ne arī neko daudz ieēst negribas, bet gribas iepriecināt mīļos ar kaut ko garšīgu un veselīgu. 

jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • 1 banāns
  • 1/2 mango
  • 2 saujas avenes
  • 1 glāze mandeļu piena
  • 1 ēd.k. drupinātas kakao pupiņas
  • 2 ēd.k. mandeļu vai zemesriekstu sviesta
  • 2 ēd.k nesaldināta kakao 

pagatavošana: visu saliek blenderī un "maļ" 1.5-2 minūtes, līdz izveidojusies viendabīga smoothie konsistence. bauda nesteidzoties- izgaršojot un izbaudot brīdi kopā ♡ 

svaigie *raw BAUNTIJI jeb kokosriekstu batoniņi

IMG_9216.jpg

tuvojoties Lieldienām, kad bez gardumiem neiztikt, gribu dalīties ar vēl vienu veselīgo #našķētiesprasme recepti, šoreiz svaigie *raw bauntiji.. šīs gardums ir bērniem ļoti viegli pagatavojams pašiem un, protams, pašu gatavoti bauntiji garšo un izskatās daudz labāk par tiem, kas ir veikalā :)

Lieldienas priekš mums ir Kristus Augšāmcelšanās svētki, mēs priecājamies un svinam Viņa atgriešanos Debesīs, ejam uz svētku Dievkalpojumu un pēc tam ģimenes lokā esam visi kopā.. vienmēr no bērnības atceros, ka sagatavojām kādus našķīšus, ko citiem šajos svētkos uzdāvināt, krāsojām arī, protams, olas.. opītis bija piemājas mežā paslēpis konfektes un kādas dāvaniņas, tagad mana mammīte turpina šo tradīciju. -bērniem tas ir liels prieks un to redzēt viņu sejās ir saviļņojoši!

kokosskaidiņas ir sarīvēts kokosrieksta mīkstums, -90% to uzturvērtība ir nepiesātinātie tauki, tādēļ tās ir ļoti sātīgas un īpaši daudz apēst šādus bauntijus nemaz nevar. kokosskaidiņas ir arī olbaltumvielu avots! ..labā ziņa, ka ledusskapī uzglabāt šo našķi var līdz 3 nedēļām, vai saldētavā 6 mēnešus! // *mēs izvēlamies iloveeco rimi produktu! 

jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • 1 1/2 glāze kokosriekstu skaidiņas
  • 3/4 kokosriekstu piena biezā krēma daļa
  • 2. ed. k nerafinēta-bio kokosriekstu eļļa
  • 1/4 tējkarote sāls
  • sauja žāvētu dateļu un aprikozes
  • 200g tumšā šokolāde
  • kaltētas aveņu drumslas

pagatavošana: lielā bļodā ieber kokosriekstu skaidiņas, pēc tam pievieno kokosrieksta piena krēmīgo daļu, blenderī sasmalcina žāvētās dateles un aprikozes nedaudz kopā ar siltu ūdeni, blendē līdz zveidojas puree, pievieno to klāt kopējā bļodā. ar karoti pievieno kokoseļļu un visu kārtīgi samaisa, līdz izveidojusies stingra masa. ņem nedaudz izveidoto kokosskaidiņu masu un veido batoniņus, bumbiņas vai formu, ko bērniņš pats spēj izveidot. 30 minūtes patur saldētavā, lai sastingst. tikmēr ūdens peldē izkausē šokolādi un pēc tam tajā iemērcē izveidotos "bauntijus" vai arī ar karoti apziež visiem apkārt.. pa virsu uzber aveņu drumslas.  liek uz stundu ledusskapī vai līdz šokolādē atkal kļuvusi cieta.

**ja uzreiz neapēdās-saldētavā šos našķus iespējams uzglabāt pat 6 mēnešus!

saldētās jogurta-ogu končiņas #našķētiesprasme

šodien dalīšos ar nākamo #našķētiesprasme recepti- vieglajām jogurta končiņām, ko ļoti ātri ar Gabīti pagatavojām (neskaitot saldēšanas procesu)). tā kā Mazo Ekspertu skoliņas partneris ir Danonki, arī mēs drusku ietestējām šos jogurtiņus un padalīsimies ar GIVE AWAY kādam no jums, ko drīzumā meklējiet upene facebook..

 -mūsu pieredze našķoties ar piena produktiem-

Gabrielam, paldies Dievam, nav nekādas alerģijas, tad dažreiz panašķojamies arī ar jogurtiņu vai kādiem citiem piena produktiem- Gabriela omītes nākot ciemos atnes lakto utml. reizēm našķis ir arī šokolādes sieriņš, ko viņš pats, ieraugot veikalā, vēlas ielikt groziņā, bet speciāli gan tos neizvēlos. drīzāk šad tad paņemsim saldo biezpieniņu ar rozīnēm, bet ne sieriņu ;)) arī vienkārši siers ir ideāls NAŠĶIS! un tāpat ik pārdienu našķu ēdienreize būs arī kukurūzas pārslas bez cukura, -ar pienu.

izvēloties dažādus piena produktus, sekojam līdz izcelsmei, priekšroku dodot bioloģiskiem produktiem un tiem, kas satur mazāk cukura.. (!bieži daudzu produktu sastāvā patiešām slēpjas nepatīkams cukura daudzums, kas to padara par kaitīgu našķi. piem. -viena iepakojuma saturs krietni pārsniedz ieteicamo dienas devu, tāpēc ļoti svarīgi sekot līdz sastāvam, izvēloties produktus bērna ikdienas našķu ēdienreizēm!)

reizēs, kad izvēlamies panašķoties ar piena produktiem, nereti tos papildinām ar augļiem vai ogām.. šoreiz saldēsim- negatavosim gan saldējumu, bet saldētās jogurta končiņas, kas noderēs ne vien ikdienā, bet arī ballītē vai reizēs, kad atnāk ciemos draugi. šādas končiņas ir interesantāks un jautrāks veids kā pasniegt ierasto jogurtu ar augļiem un ja vien ir silikona formiņas-bērniem būs ļoti vienkārši tās pagatavot pašiem!

nepieciešamie produkti:

  • 250g jogurta (šoreiz izmantojām mazos Danonki jogurtiņus)
  • dažādas sezonālas ogas vai augļi- mango, kivi, banāns, avenes, mellenes, zemenes, ķirši, kazenes, upenes, granātābola daiviņas, -kas vien pieejams
  • ja izmantojat bezpiedevu jogurtu visdrīzāk būs nepieciešams arī medus 2-3 ēdamkarotes

pagatavošana-

  • sagatavojiet bērniem ērti pieejamas visas sastāvdaļas -jogurtu un ogas
  • ar karoti jogurtu liek blenderī un pievieno tam ogas
  • kad masa sablendējusies, to kārto ar silikona lāpstiņu sagatavotajos trauciņos vai liek konditorejas maisiņā, nogriežot nelielu galiņu stūrītim un mazās končiņas spiež laukā caur to uz dēlīša.
  • končiņas liek saldētavā un ļauj tām sasalt vismaz 2 stundas, pēc tam tās uzglabā 3 mēnešus un našķojas uzreiz, kad izņem tās ārā, kad sakārojas(*ātri kūst). 

Gabrielam ir interesanti, ka kārumi slēpjas ne vien kastītē virs ledusskapja-to gan, protams, mamma iedod, bet arī saldētavā vai virtuves atvilknē, -kur viņš pats viegli tiek klāt (žāvētie auglīši, ogas, veselīgi cepumiņi vai sausiņi). man patīk, ka viņš pats var tikt klāt un panašķoties, kad sagribas ko gardu. manuprāt, galvenais, lai vienmēr ir pieejams veselīgs piedāvājums, kas savukārt ir ļoti atkarīgs no mums vecākiem, -ne tikai to nodrošināt, bet arī parādīt un būt labam piemēram našķoties.