šokosmūtijs ar avenēm un mango

atkal pagājis krietns laiciņš, kopš pēdēja ieraksta. esmu iesākusi vairākus postus, kas tā ari nav pabeigti, kad pietrūcis nedaudz laika, uznācis nogurums vai "mirklis sev" pārņem virsroku un šķiet vērtīgāks, kā brīvo brīdi pavadīt pie ekrāna.. neskaitāmi tādi ieraksti, kas gaida drafts kastītē un, iespējams, kādreiz ieraudzīs dienas gaismu interneta vidē.. :) es vismaz gribu cerēt, ka pienāks brīdis, kad es varēšu vairāk padalīties un rakstīt.. tagad baudu, ka mans laiks pieder bērniem un nekas nav dārgāks par to! vēl drusku vairāk kā vien mēnesis līdz satiksim mūsu mazo bēbīti, par, kuru iesāku rakstīt kādā no nepublicētajiem rakstiem.. un vēl ir vismaz uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmas lietas, ko vēlos paspēt līdz tam padalīties jums, līdz radībiņa, ko ļoti gaidām ieradīsies pasaulē.. redzēsim, kas sanāks, jo vasaras aktīvais režīms un siltais laiks tā vien liek uzvilkt kājās sandeles, skriet un būt laukā. 

ceru, ka jums ir brīnišķīgs pavasaris, smaržīgs, priecīgs un bagāts neaizmirstamu mirkļu un notikumu kopā ar mīļajiem. kamēr blogs klusē "mūsudienām" šobrīd vairāk varat sekot instagram.

šodien, kamēr Gabšuks čuc diendusiņu publicēju šo smūtija recepti, kas ir sātīgs, bet reizē arī atsvaidzinošs un ļoooti garšīgs. -ideāls siltajām dienām, kad nav ne daudz laika, ne arī neko daudz ieēst negribas, bet gribas iepriecināt mīļos ar kaut ko garšīgu un veselīgu. 

jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • 1 banāns
  • 1/2 mango
  • 2 saujas avenes
  • 1 glāze mandeļu piena
  • 1 ēd.k. drupinātas kakao pupiņas
  • 2 ēd.k. mandeļu vai zemesriekstu sviesta
  • 2 ēd.k nesaldināta kakao 

pagatavošana: visu saliek blenderī un "maļ" 1.5-2 minūtes, līdz izveidojusies viendabīga smoothie konsistence. bauda nesteidzoties- izgaršojot un izbaudot brīdi kopā ♡ 

svaigie *raw BAUNTIJI jeb kokosriekstu batoniņi

IMG_9216.jpg

tuvojoties Lieldienām, kad bez gardumiem neiztikt, gribu dalīties ar vēl vienu veselīgo #našķētiesprasme recepti, šoreiz svaigie *raw bauntiji.. šīs gardums ir bērniem ļoti viegli pagatavojams pašiem un, protams, pašu gatavoti bauntiji garšo un izskatās daudz labāk par tiem, kas ir veikalā :)

Lieldienas priekš mums ir Kristus Augšāmcelšanās svētki, mēs priecājamies un svinam Viņa atgriešanos Debesīs, ejam uz svētku Dievkalpojumu un pēc tam ģimenes lokā esam visi kopā.. vienmēr no bērnības atceros, ka sagatavojām kādus našķīšus, ko citiem šajos svētkos uzdāvināt, krāsojām arī, protams, olas.. opītis bija piemājas mežā paslēpis konfektes un kādas dāvaniņas, tagad mana mammīte turpina šo tradīciju. -bērniem tas ir liels prieks un to redzēt viņu sejās ir saviļņojoši!

kokosskaidiņas ir sarīvēts kokosrieksta mīkstums, -90% to uzturvērtība ir nepiesātinātie tauki, tādēļ tās ir ļoti sātīgas un īpaši daudz apēst šādus bauntijus nemaz nevar. kokosskaidiņas ir arī olbaltumvielu avots! ..labā ziņa, ka ledusskapī uzglabāt šo našķi var līdz 3 nedēļām, vai saldētavā 6 mēnešus! // *mēs izvēlamies iloveeco rimi produktu! 

jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • 1 1/2 glāze kokosriekstu skaidiņas
  • 3/4 kokosriekstu piena biezā krēma daļa
  • 2. ed. k nerafinēta-bio kokosriekstu eļļa
  • 1/4 tējkarote sāls
  • sauja žāvētu dateļu un aprikozes
  • 200g tumšā šokolāde
  • kaltētas aveņu drumslas

pagatavošana: lielā bļodā ieber kokosriekstu skaidiņas, pēc tam pievieno kokosrieksta piena krēmīgo daļu, blenderī sasmalcina žāvētās dateles un aprikozes nedaudz kopā ar siltu ūdeni, blendē līdz zveidojas puree, pievieno to klāt kopējā bļodā. ar karoti pievieno kokoseļļu un visu kārtīgi samaisa, līdz izveidojusies stingra masa. ņem nedaudz izveidoto kokosskaidiņu masu un veido batoniņus, bumbiņas vai formu, ko bērniņš pats spēj izveidot. 30 minūtes patur saldētavā, lai sastingst. tikmēr ūdens peldē izkausē šokolādi un pēc tam tajā iemērcē izveidotos "bauntijus" vai arī ar karoti apziež visiem apkārt.. pa virsu uzber aveņu drumslas.  liek uz stundu ledusskapī vai līdz šokolādē atkal kļuvusi cieta.

**ja uzreiz neapēdās-saldētavā šos našķus iespējams uzglabāt pat 6 mēnešus!

saldētās jogurta-ogu končiņas #našķētiesprasme

šodien dalīšos ar nākamo #našķētiesprasme recepti- vieglajām jogurta končiņām, ko ļoti ātri ar Gabīti pagatavojām (neskaitot saldēšanas procesu)). tā kā Mazo Ekspertu skoliņas partneris ir Danonki, arī mēs drusku ietestējām šos jogurtiņus un padalīsimies ar GIVE AWAY kādam no jums, ko drīzumā meklējiet upene facebook..

 -mūsu pieredze našķoties ar piena produktiem-

Gabrielam, paldies Dievam, nav nekādas alerģijas, tad dažreiz panašķojamies arī ar jogurtiņu vai kādiem citiem piena produktiem- Gabriela omītes nākot ciemos atnes lakto utml. reizēm našķis ir arī šokolādes sieriņš, ko viņš pats, ieraugot veikalā, vēlas ielikt groziņā, bet speciāli gan tos neizvēlos. drīzāk šad tad paņemsim saldo biezpieniņu ar rozīnēm, bet ne sieriņu ;)) arī vienkārši siers ir ideāls NAŠĶIS! un tāpat ik pārdienu našķu ēdienreize būs arī kukurūzas pārslas bez cukura, -ar pienu.

izvēloties dažādus piena produktus, sekojam līdz izcelsmei, priekšroku dodot bioloģiskiem produktiem un tiem, kas satur mazāk cukura.. (!bieži daudzu produktu sastāvā patiešām slēpjas nepatīkams cukura daudzums, kas to padara par kaitīgu našķi. piem. -viena iepakojuma saturs krietni pārsniedz ieteicamo dienas devu, tāpēc ļoti svarīgi sekot līdz sastāvam, izvēloties produktus bērna ikdienas našķu ēdienreizēm!)

reizēs, kad izvēlamies panašķoties ar piena produktiem, nereti tos papildinām ar augļiem vai ogām.. šoreiz saldēsim- negatavosim gan saldējumu, bet saldētās jogurta končiņas, kas noderēs ne vien ikdienā, bet arī ballītē vai reizēs, kad atnāk ciemos draugi. šādas končiņas ir interesantāks un jautrāks veids kā pasniegt ierasto jogurtu ar augļiem un ja vien ir silikona formiņas-bērniem būs ļoti vienkārši tās pagatavot pašiem!

nepieciešamie produkti:

  • 250g jogurta (šoreiz izmantojām mazos Danonki jogurtiņus)
  • dažādas sezonālas ogas vai augļi- mango, kivi, banāns, avenes, mellenes, zemenes, ķirši, kazenes, upenes, granātābola daiviņas, -kas vien pieejams
  • ja izmantojat bezpiedevu jogurtu visdrīzāk būs nepieciešams arī medus 2-3 ēdamkarotes

pagatavošana-

  • sagatavojiet bērniem ērti pieejamas visas sastāvdaļas -jogurtu un ogas
  • ar karoti jogurtu liek blenderī un pievieno tam ogas
  • kad masa sablendējusies, to kārto ar silikona lāpstiņu sagatavotajos trauciņos vai liek konditorejas maisiņā, nogriežot nelielu galiņu stūrītim un mazās končiņas spiež laukā caur to uz dēlīša.
  • končiņas liek saldētavā un ļauj tām sasalt vismaz 2 stundas, pēc tam tās uzglabā 3 mēnešus un našķojas uzreiz, kad izņem tās ārā, kad sakārojas(*ātri kūst). 

Gabrielam ir interesanti, ka kārumi slēpjas ne vien kastītē virs ledusskapja-to gan, protams, mamma iedod, bet arī saldētavā vai virtuves atvilknē, -kur viņš pats viegli tiek klāt (žāvētie auglīši, ogas, veselīgi cepumiņi vai sausiņi). man patīk, ka viņš pats var tikt klāt un panašķoties, kad sagribas ko gardu. manuprāt, galvenais, lai vienmēr ir pieejams veselīgs piedāvājums, kas savukārt ir ļoti atkarīgs no mums vecākiem, -ne tikai to nodrošināt, bet arī parādīt un būt labam piemēram našķoties.

mango - aveņu svaigais saldējums

ziema sākusi savu spēlīti ar pavasari, tāpēc mēs ar Gabšuku, esot pavasara pusē, šodien drusku palīdzēsim aizdzīt to ziemu prom. nu vismaz drusku mēģināsim! viena no mūsu sagatavotajām receptītēm Mazo Ekspertu skolai bija mango-aveņu saldējums. vai ir kāds mazais, kuram negaršo saldējums? šķiet, ka Gabriels savu pirmo saldējumu nobaudīja 10-11 mēnešu vecumā, aptuveni tieši pirms gada un bija par to sajūsmā ;)

popsicle alternatīva ierastajam saldējumam

šāds ice lollipop saldējums ir alternatīva ierastajam "piena-krējumīgajiem" saldējumiem, kas pārsteidz ar dažnedāžādām garšām veikalos, bet ir ļoti svarīgi sekot līdzi sastāvam, kas, protams, ļoti atšķiras. veselīgais augļu popsicle (dažādās valstīs nosaukumi mēdz atšķirties), jeb "ledus čupačups"mājās ir ļoti vienkārši un ātri pagatavojams, - sasaldē suliņu vai smūtiju uz kociņa, lai to var ēst kā saldējumu.. šis ir ne vien ērts veids kā izmantot neizdzertu smūtiju, to sasaldējot, bet arī iespēja piedāvāt veselīgu, bērniem interesantu našķi. starpcitu arī zobiņu nākšanas reizēs aukstums mazina sāpes un nepatīkamās sajūtas, tāpēc šādu saldējumu var mazajiem piedāvāt jau ļoti agrā vecumā, sasaldējot sablenderētus auglīšus un pat zaļumus. tuvojoties vasarai mēģināsim arī padalīties ar vairākām receptēm.. 

sadarbībā ar Mazo Ekspertu skolu, sagatavoju šo našķu recepti, ko viegli pagatavot bērniņam pašam, vecākiem tikai drusku piepalīdzot. ļaujiet mazajam vienkārši darboties, svarīgi to ļaut viņa tempā un jums pašam noskaņoties šo kopīgo laiku izbaudīt! vēl arī svarīgi, ka viņiem mierīgi pastāstiet, kas jādara, varat to darīt arī divatā vai trijatā, kad bērniņš redz un mācās no jums.. vairāk par kopīgu gatavošanu atradīsiet šajā rakstā

..ja arī jūsu ģimenei ir kāda brīnumgarda saldējuma recepte, ar ko gribētu padalīties, droši uzrakstiet to komentāru sadaļā. ♡

10 saldējumiem jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • 1 gatavs mango
  • 1 bundžiņa kokosriekstu piena
  • 2 ēd.k brūnā cukura
  • 2 saujas avenes (vai zemenes)

pagatavošanas soļi- vecāki bērniņam sagatavo visu nepieciešamo ērti un droši pieejamu

  1. ļauj mazajam sagriezt mango ( ja viņš jau to spēj izdarīt), bet droši ļauj mēģināt un dot iespēju mācīties un apzināties, ka to spēj pats. *svarīgi parūpēties, lai nazis būtu pietiekami drošs mazajam. 
  2. sagriezto mango mazais liek blenderī, pievieno tam klāt kokosriekstu pienu un cukuru. ieslēdz blenderi un sablendē, līdz izveidojusies bieza, krēmīga konsistence.
  3. saldējuma trauciņos kārto avenes dažādās kārtās. ielej vai ar karoti pa virsu liek sablenderēto un tad atkal ieliek katrā trauciņā kādu aveni. 
  4. kad visi trauciņi piepildīti, vidū liek saldējuma kociņus un saldētavā ļauj sastingt vismaz 3-6 stundas.

*saldētavā saldējumus var uzglabāt 3 mēnešus. 

upeņu-ķiršu imunitātes smūtijs 3 gadu jubilejā

šodien, 27. februāris ir īpaša dzimšanas diena! -upenei paliek 3 gadi. jāteic, protams, vēderā ir kņudoša sajūta un īpašs prieks.. sevišķi jau atmiņā raisās dažādi notikumi par to brīdi pirms trīs gadiem un arī to, kas piedzīvots šo gadu laikā. es gribu pateikt lielu PALDIES visiem, kas šos gadus ir bijuši man blakus, -pirmkārt jau lasot šo blogu un iedvesmojoties ikdienai, man īpašs prieks, ka joprojām arī veci ieraksti ir noderīgi un daudz skatīti. -sevisķi dzīvesstila sadaļas veselības raksti, ko šobrīd veidot, veicot dziļāku izpēti dažādās tēmās man diemžēl nav laika, bet arhīvos ir vērtīgas tēmas, ko varat atrast un, ja ir kādi jautājumi, droši rakstiet-es mēģināšu atbildēt!.. otrkārt liels paldies tiem, kas atbalsta, ne tikai caur sadarbību un kopīgiem projektiem, bet vienkārši ir blakus ar labiem, iedrošinošiem vārdiem. paldies visiem, kas uzklausat mani un saprotat, ko caur ierakstiem vēlos pavēstīt, parādīt un nodot jums.. īpašs prieks man ir par cilvēkiem, kas ienākuši manā dzīvē un kļuvuši tuvi tieši dēļ upenes-par to noteikti paldies Dievam! un lai arī šobrīd ģimene ir pirmā vietā un esmu "full time" mamma, ceru, ka kādreiz, kad bērni izaugs lielāki, man būs laiks dot un veltīt sevi arī pasaulei :) paldies jums ikkatram tuvumā vai tālumā! -A. ♡

šodien es vēlos padalīties ar mūsu pēdējā laika favorite smūtija receptīti, kas, protams, ir upeņu! šajā laikā, kad organisma rezerves ir krietni iztukšojušās un apkārt ir visādi vīrusi, svarīgi stiprināt imunitāti un organisma aizsargspējas. īpaši ieteicams upenes lietot pie saaukstēšanās un cīņai ar vīrusu slimībām, tāpēc šis ir īstais laiks tukšot vasarā sasaldētos upeņu krājumus. upenēs ir ārkārtīgi daudz C vitamīna, kā arī citu vērtīgu elementu, kas ir ļoti vērtīgi dažādu organisma sistēmu darbībai un tās mēdz saukt arī par Latvijas brīnumogām. starpcitu drīz jau upeņu krūmi dzīs laukā savus pumpuriņus un pirmās lapiņas, kas ir ārkārtīgi vērtīgas-neaizmirstiet tos pievienot kokteiļiem vai salātiem..

jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • 2 saujas upenes
  • 2 saujas ķirši
  • eko* banāns
  • glāze ūdens
  • 1 ēd. k kaņepju proteīna
  • sauja godži ogu 

pagatavošana: lieciet visas sastāvdaļas blenderī un maliet aptuveni 1,5-2 minūtes. *pirms gatavošanas atlaidiniet ogas, lai kokteilis nesanāk pārāk auksts, vai arī pielejiet siltu (ne vairāk kā 50 grādus karstu) ūdeni. gatavs :)