baltais kokospiena-karamelizētu auzu pārslu saldējums

vasara un saldējums- kombinācija bez kuras vasara vispār nav iedomājama vismaz mūsu ģimenei! teju ja ne katru, tad katru otro dienu noteikti saldējums ir mūsu must do sarakstā, -ejot pastaigāties vai citreiz pat vēlu vakarā pārnākot mājās mazie grib panašķoties ar salčuku.. reizēm arī rīti uzreiz pēc pamošanās sākas, kad Gabi atskrien uz lielo gultu un atnes salčuku ar tik gardiem smiekliem un nebēdnīgām acīm. un kādēļ gan pa retam saldējums nevarētu būt arī brokastīs?

vai zinājāt, ka trešā jūlija svētdiena ir saldējuma diena?! tas gan nu jau aiz muguras, bet karstajās dienās īpaši kārojās atvēsināties ar ko vēsu, tāpēc padalīšos ar recepti, ko ļoti vienkārši un ātri var pagatavot mazie paši. vispār mājas saldējums ir vislabākais guilt free našķis- viegls un veselīgs, bet arī sātīgs ar vitamīniem un sezonas produktiem. mūsu mīļākais ir ikšķiles mājas baltais saldējums ar auzu pārslām. ja vēl neesat pamēģinājuši-kad vien ieraugiet iesaku to nogaŗsot! -izcils. 

kādā reizē mēģinājām to pagatavot ko līdzīgu paši ar kokospienu un sanāca šis.. ♡ ņammm!

jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • glāze Dobeles ātri vārāmās EKO auzu pārslas
  • 2 ēdamkarotes medus
  • 1 ēdamkarote nerafinēta brūnā cukura
  • 2 ēdamkarotes kokoseļļa vai sviests
  • 2 bundžiņas kokosriekstu piena krēmīgā daļa
  • 2 ēdamkarotes medus vai dateļu sīrupa

pagatavošana:  vispirms pagatavo karamelizētās auzu pārsliņas- uz pannas uzkarsē kokoseļļu vidējā karstuma režīmā, ieber tajā pārslas un nedaudz apcep, ~3 minūtes.- pievieno “karameli” -medu un cukuru, un pārslas turpina karamelizēt, līdz tās ir zeltaini brūnas. tikmēr visu laiku pārslas apmaisa ~4-5min. ja mazais ir uzmanīgs to visu ar uzraudzību uztic viņam. gatavās pārslas izklāj uz cepamā papīra sacietēt. kad ir atdzisis, ar rokām atdala salipušās pārslas, lai tās atkal ir irdenas. attaisa kokosriekstu piena bundžiņu to nesakratot, izmanto krēmīgo piena daļ un mazais uzmanīgi ar karoti to liek blenderī. pievieno saldinātāju (medu, dateļu vai agaves, kļavu utml sīrupu), sablenderē un lej saldējuma trauciņos. pēc izvēles trauciņos ieber arī karamelizētās pārslas- apakšā, augšā vai iemaisot pa visu formiņu.  mazais liek iekšā saldējuma kociņus un ļauj sasalt-ilgums atkarībā no saldētavas līdz stingri sasalts 1-4 stundas.

pilnvērtīgais rabarberu-piparmētrsmūtijs

IMG_8665.jpg

rabarberi. pirmais pavasara auglis, ko nu jau varam baudīt vēl tikai nedēļu. pēc Jāņiem skābju daudzums un koncentrācija izmainās, kas kļūst kaitīga organismam un vielmaiņas sistēmai, un pat satur kancerogēnas vielas. ja gribas rabarberus baudīt ilgāk- tos jāsasaldē vai jāsavāra ievārījums. 

visklasiskākais, kur izmantot rabarberus- izcept plātsmaizē vai pagatavot kādu pīrāgu.. man šķiet tas ir kaut kas tik mīļš- tāda mammas sajūta, jo zinu viņai tā tik gardi sanāk.. no vecmāmiņas atceros rabarberu ķīseli.. bet mēs šoreiz ar bērniem gatvojām rabarberus svaigā veidā. un lai jūs paspētu šīs receptes pagatavot, kamēr vēl tos var baudīt, šodien steidzos ar tām padalīties. 

iejaukt smūtijā kādu rabarberu ir dikti vienkārši un ērti,lai tos neuzņemtu tikai ar kūciņām. protams, reizēm arī jautri panašķoties- baudot rabarberus kopā ar cukuriņu. vai tas jums neatgādina bērnību? 

lai gan visbiežāk rabarberi draudzējas ar zemenēm, mēs šoreiz tos izdomājām pielikt klāt arī zaļajam smūtijam. pāris saujiņas piparmētru un smūtijs sanāca tik svaigs, bet reizē arī gards un pilnvērtīgs, jo pievienojām arī pilngraudu pārslas. ar nelielu palīdzību mazie visu izdarīja paši. 

jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • 350ml auksts rīsu-mandeļu vai jebkāds cits augu piens
  • 2 lielas saujas latvijas spinātiņi
  • 3-4 kāti svaigas piparmētru lapiņas
  • 1 kāts rabarbera
  • 1/3 glāze Dobeles 4 graudu pārslas
  • 5-6 žāvētas dateles bez kauliņiem
  • 4 gabaliņi ledus

pagatavošana: gatavojot šo smūtiju dikti svarīga ir blendērēšanas secība, lai tas iegūtu vislabāko konsistenci un garšu. 

  1. blenderī ielej pienu, ko samaļ kopā ar rabarberu ( blendē aptuveni minūti)
  2. tad pievieno pārslas un atkal samaļ tik pat ilgi
  3. iegūtajam dzērienam pievieno zaļumus- sablenderē un tad pievieno dateles, dažus gabaliņus ledus un atkal blenderē
  4. bauda uzreiz, ja vēlaties pievieno vēl ledus gabaliņus, lai atspirdzinošāk. 

/raksts tapis sadarbībā ar Dobeles dzirnavnieks

veselīgais smilstērkšķu-mango smūtijs

1. februāris, jau atkal pagājis krietns laiks, kad pēdējo reizi sanāca šeit ko uzrakstīt. laiks tik ātri paskrien. jums arī?? kā jums sokas ar jaunā gada apņemšanām? vēlejos padalīties ar kaut ko veselīgu un tā kā lielais baciļu-vīrusu laiks arī ir klāt (tā vien šķiet, ka visi ar kaut ko slimo), šodien padalīšos ar recepti šim garšīgajam un veselīgajam smūtijam, ko ziemas laikā diezgan bieži dzeram. lai jums netrūkst vitamīni un spēcīga imunitāte! 

* šī kokteiļa galvenā garša un vērtība pieder smilstsērkšku brīnumainajām ogām, kuras satur vitamīnus, minerālvielas, antioksidantus un biolģiski aktīvās vielas, kas stiprina organismu un izvada kaitīgās vielas, smagos metālus un sārņus.. tāpat vērtīgie smilstērkšķi ļoti uzmundrina, atsvaidzina un uzlādē, bet to sastāvā esošais sterīns stabilizē nervu sistēmu. mēs izmantojam gan ogas, gan tīru sulu, esmu ļoti iemīļojusi ziemas laikā stiprināt organismu ar šīm bagātīgajām ogām!

IMG_0177.jpg

jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • 1 banāns
  • 1/2 mango
  • 3 saujas smilstērkšķu ogu
  • glāze-300ml apelsīnu vai ābolu sulas

pagatavošana: saldētās ogas variet kādu brīdi "atlaidināt", lai kokteilis nav tik ledus auksts. nomazgājiet sastāvdaļas un lieciet blenderī uz 1-2 minūtēm. izmantojam vai nu svaigi spiestu apelsīnu sulu, ko var dabūt ar rokas spiedīti vai mūsu dārza ābolu sulu, ko spiedām rudenī.. -sula dod balansu skābajām smilstērkšķu ogām, kurām arī ir nelielas sēkliņas, kas nesablenderējas, bet, ja nu mazajiem tomēr prasās vairāk saldumiņu var pievienot kādu ēdamkaroti agaves sīrupu. 

IMG_0195.jpg

CUKINI-BAKLAŽĀNU LINGUINE PASTA

labdien, Pasaules PASTAS dienā! šodien ir jāgatavo makaroni. jau iepriekšējā ierakstā dalījos ar recepti un atklāju savu mīlestību uz pastu.. un, protams, Pastas dienai par godu, šodien padalīšos arī ar vēl vienu recepti.. pasta nekad nekļūs garlaicīga, jo to iespējams pagatavot tik daudzveidīgi un dažādi.. mērces, sieri, dārzeņi, jūras veltes, kas vienmēr kopā ar pastu radīs pilnīgu garšas umami kombo!

šī ir mūsu mīļākā pastas recepte vismaz jau kādus 3 gadus. radās mērce un kopš tā laika šo gatavojam ļoti bieži. šī bija arī pirmā pasta, ko Gabšuks pagaršoja, kad to pagatavoju mūsu kāzu jubilejā kā ļoti īpašu ēdienu :) kas rada to tik īpašu? drošvien cukini-baklažānu mērcīte un spaghetti, kas ir mūsu iecienītākais makaronu veids. šoreiz Pastas ģimenes izaicinājumā gatavojām Dobeles Lunguine Nr. 20, kam ir saplacināta forma, nevis apaļa un tulkojumā no Itāļu valodas Lunguine nozīmē "mazās mēlītes". lai garšīgi! 

 

jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • 3-4 vidēja izmēra burkāni
  • 1 neliels cukini
  • 1 purava kāts
  • 2 burciņas Rundāles cukini-baklažānu mērcīte 
  • olīveļļa
  • 1 1/2 tējk. sāls
  • 1 tējk. kaltētu ķiploku pulvera
  • 1-2 ēd.k nerafinēta brūnā cukura
  • Lunguine Nr.20 Dobeles pasta
  • 100ml saldais krējums vai rīsu krēms
  • cietais siers 
  • 4 saujas rukolas

 

 

 

pagatavošana: vispirms uzliek vārīties ūdeni makaroniem un pēc tam sāciet gatavot mērcīti. sagriež puravus un eļļā tos pasautē, nomizo burkānus -tos sagriež mazos kubiņos, pēc tam pievieno klāt puraviem un ļauj sautēties, pievienojot klāt arī 150ml ūdens, 1/2 tējk sāli, ķiploku pulveri un cukuru. ap šo laiku noteikti jau vārās ūdens pastai-lieciet vārīties, pievienojot ūdenim tējkaroti sāli- uzmanīgi sekojiet līdz, 3-4 minūtes pirms norādītā laika uz ipakojuma unik pa laikam nogaršojiet, līdz pasta ir izvārījusies gatava, tad nokāsiet ūdeni. sagrieziet cukini-pievieno mērcei klāt arī tos un turpina sautēt, līdz visi dārzenīši kļuvuši gandrīz mīksti, tad pievienojiet cukini-baklažānu-tomātu mērcīti un krējumu. ļaujiet pastai "sajaukties" ar mērci-to sajaucot kopā. pasniedz, pārkaisot pāri cieto sieru un svaigās rukolas lapiņas. 

GRILĒTA LAŠA UN SAULĒ KALTĒTO TOMĀTU PESTO RIGATONI RIGATE PASTA

rudens un ziemas vakariņas, brīvdienu pusdienas.. tās atšķiras. atšķiras, jo nav jāsteidzas vairāk būt ārā, mēs varam nesteidzoties baudīt ne tikai ēšanu, bet arī gatavošanas procesu līdz sīkākajai vīlītei. atnāk ciemos draugi un sirdī paliek neaizmirstami mirkļi kopā. tas ir daudz un nenoliegšu, ka pasta mūs baigi vieno! 

25. oktobris ir Pasaules pastas diena, -mums tā baigi garšo! man vispār tas laikam ir mīļākais ēdiens kopš bērnības. atceros, ka vienmēr ēdot ārpus mājas, izvēlējos makaronus un mamma bija šokā, jo pastu taču var paēst mājās. brīnišķīgi, ka kāds to izdomāja radīt.. lai gan ārkārtīgi bieži necenšos gatavot makaronus, jo uzturvērtībā tas nav pats bagātākais, aptuveni reizi nedēļā tomēr noteikti sanāk to pagatavot, jo tā ir ātra recepte, caur kuru tajā pašā laikā mēs apēdam daudz tomātus, burkānus un vel dažādus dārzenīšus. un man patīk, ka lai arī kā pagatavosi makaronus-tie vienmēr būs tik pilnīgi savā garšā un izcili papildinās mēci un dārzeņus +gatavošanai nevajag pārāk daudz laika. tas ir arī ēdiens, ar kuru vienmēr satricināšu vīra sirdi vistālākajā stūrītī ;) mīlestība tomēr iet caur vēderu!!

IMG_9409.jpg

vai zinājāt, ka arī Latvijā pastas ražotāji ir diezgan aktīvi?? visiem zināmais Dobeles dzirnavnieks ražo dažnedažādas pastas un tādēļ ik gadu oktobri pasludina par PASTAS MĒNESI. šogad arī mūsu ģimene ir aicināta piedalīties Pastas ģimenes izaicinājumā un es labprāt arī šeit padalīšos ar mūsu gardajām pastām. ceru, ka jums noderēs iedvesmai to pagatavot kādās pusdienās vai vakariņās. šodien šī-vienkāršā un ātri pagatavojamā, bet dikti gardā receptīte un 25.oktobrī Dobeles dzirnavnieka facebook lapā, nobalsojiet par Pastas ģimenes recepti, kura jums pie sirds iet visvairāk. lai garšīgi! 

jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • 350 g laša fileja (+/- 100g uz cilvēku)
  • 350 g pasta *izvēlējāmies Dobeles RIGATONI RIGATE
  • 2 saujas ķirbju sēklas
  • +/- 20 saulē kaltēto tomātu pusītes
  • 70 g eļļas (ja tomāti ir eļļā-var izmantot to pašu)
  • tējkarote kaltētu ķiploku
  • šķipsniņa sāls
  • 1/4 citrona
  • 100g rīsu krēms vai saldais krējums
  • smalki rīvēts cietais siers *izmantojā Džiuga 
  • zaļie redīsu vai citi dīgsti

pagatavošana: ieslēdz krāsni sildīties uz 180 grādiem grila režīmā un uzliec vārīties ūdeni pastai. lasi izklāj uz folija, apslaki ar olīveļļu, pārber pāri nedaudz sāli, ķiplokus, piparus un cep cepeškrāsnī uz restēm +/- 13 min. kad katliņā ūdens burbuļo, liec vārīties pastu un pievieno aptuveni 2 ēdamkarotes olīveļļu (vāri tik ilgi, cik uz iepakojuma norādīts). kamēr viss gatavojas, pagatavo kaltēto tomātu pesto, sablendējot visas sastāvdaļas ( ķirbju sēkliņas, tomātus, eļļu un garšvielas). kad pasta gatava, nolej ūdeni, pievieno klāt makaroniem pesto, lai viss sajaucas kopā un pielej klāt kŗējumu. uzliec katram uz šķīvja pastu un tad sadali lasi mazos gabaliņos, liec virsū makaronu kaudzītei un pārber pāri vēl saujiņu cieto sieru, un zaļos dīgstiņus.