rudens ābolu pica

IMG_9906.jpg

rudens ir vēlo aveņu, kas nu jau apēstas un ābolu laiks, ko ēdīsim līdz pat pavasarim.. ābolu ražas vākšana ir tik skaista, lapas nedaudz aprasojušas, smaržo rudens. 100 dažādās ābolu nokrāsas.. tāds mīļš mirklis, kad beidzot tos ābolīšus, ko jau no vasaras vidus gaidījām tik ļoti- varam vākt nost ziemai! un tad tik ēst un gatavot.. man pašai ābolu ķausītis ir vismīļākais, jo tas garšo fantastiski- nav par saldu vai skābu un visvairāk tas atgādina manu mīļo opīti, kurš nu jau ir debesīs- Papiņu.

šodien gribu padalīties ar ļoti vienkaršu mūsu ģimenes recepti, kuras sastāvdaļas mums vienmēr būs mājās. mūsu ābolu pica. recepte, ko mazie tik ļoti labprāt gatavo paši.. es tikai palīdzu sagriezt un nomizot ābolīšus, bet ja vien bērniņš ir lielāks, protams, arī to jau var ļaut darīt un mācīties pašam! kraukšķīga maliņa un mīksti nedaudz karamelizējušies āboli ar kanēli, -visa māja smaržo, - ta ir mūsu rudens sajūta! parasts darba dienas vakars vai svētdiena, kad atnāk ciemos ciemiņi- šīs ir našķis, kas vienmēr radīs sajūsmu un būs tieši laikā. var radīt atkarību :)

jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • i love eco tortiljas pamatnītes

  • 40 g kokosriekstu eļļas / var izmantot arī saldkrējuma sviestu

  • 5-6 vidēja izmēra āboli

  • 3-5 tējkarotes cukura

  • 2 tējkarotes kanēlis

pagatavošana: ieslēdz cepeškrāsni -sildīties uz 180 grādiem. uz pannas izklāj tortiljas- mazajiem garšo ēst tās arī vienkārši tāpat! ;) uzsmērē virsū kokoseļļu vai sviestu. kārto pa virsu daiviņās sagrieztus, nomizotus ābolus un pārber pa virsu cukuru un kanēli. liek cepeškŗasnī cepties, līdz āboli ir mīksti un cukurs sakaramelizējies. nedaudz atdzesē un ņamm. brīdinu-piciņas pazūd dikti ātri! ♡

baltais kokospiena-karamelizētu auzu pārslu saldējums

vasara un saldējums- kombinācija bez kuras vasara vispār nav iedomājama vismaz mūsu ģimenei! teju ja ne katru, tad katru otro dienu noteikti saldējums ir mūsu must do sarakstā, -ejot pastaigāties vai citreiz pat vēlu vakarā pārnākot mājās mazie grib panašķoties ar salčuku.. reizēm arī rīti uzreiz pēc pamošanās sākas, kad Gabi atskrien uz lielo gultu un atnes salčuku ar tik gardiem smiekliem un nebēdnīgām acīm. un kādēļ gan pa retam saldējums nevarētu būt arī brokastīs?

vai zinājāt, ka trešā jūlija svētdiena ir saldējuma diena?! tas gan nu jau aiz muguras, bet karstajās dienās īpaši kārojās atvēsināties ar ko vēsu, tāpēc padalīšos ar recepti, ko ļoti vienkārši un ātri var pagatavot mazie paši. vispār mājas saldējums ir vislabākais guilt free našķis- viegls un veselīgs, bet arī sātīgs ar vitamīniem un sezonas produktiem. mūsu mīļākais ir ikšķiles mājas baltais saldējums ar auzu pārslām. ja vēl neesat pamēģinājuši-kad vien ieraugiet iesaku to nogaŗsot! -izcils. 

kādā reizē mēģinājām to pagatavot ko līdzīgu paši ar kokospienu un sanāca šis.. ♡ ņammm!

jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • glāze Dobeles ātri vārāmās EKO auzu pārslas
  • 2 ēdamkarotes medus
  • 1 ēdamkarote nerafinēta brūnā cukura
  • 2 ēdamkarotes kokoseļļa vai sviests
  • 2 bundžiņas kokosriekstu piena krēmīgā daļa
  • 2 ēdamkarotes medus vai dateļu sīrupa

pagatavošana:  vispirms pagatavo karamelizētās auzu pārsliņas- uz pannas uzkarsē kokoseļļu vidējā karstuma režīmā, ieber tajā pārslas un nedaudz apcep, ~3 minūtes.- pievieno “karameli” -medu un cukuru, un pārslas turpina karamelizēt, līdz tās ir zeltaini brūnas. tikmēr visu laiku pārslas apmaisa ~4-5min. ja mazais ir uzmanīgs to visu ar uzraudzību uztic viņam. gatavās pārslas izklāj uz cepamā papīra sacietēt. kad ir atdzisis, ar rokām atdala salipušās pārslas, lai tās atkal ir irdenas. attaisa kokosriekstu piena bundžiņu to nesakratot, izmanto krēmīgo piena daļ un mazais uzmanīgi ar karoti to liek blenderī. pievieno saldinātāju (medu, dateļu vai agaves, kļavu utml sīrupu), sablenderē un lej saldējuma trauciņos. pēc izvēles trauciņos ieber arī karamelizētās pārslas- apakšā, augšā vai iemaisot pa visu formiņu.  mazais liek iekšā saldējuma kociņus un ļauj sasalt-ilgums atkarībā no saldētavas līdz stingri sasalts 1-4 stundas.

pilnvērtīgais rabarberu-piparmētrsmūtijs

IMG_8665.jpg

rabarberi. pirmais pavasara auglis, ko nu jau varam baudīt vēl tikai nedēļu. pēc Jāņiem skābju daudzums un koncentrācija izmainās, kas kļūst kaitīga organismam un vielmaiņas sistēmai, un pat satur kancerogēnas vielas. ja gribas rabarberus baudīt ilgāk- tos jāsasaldē vai jāsavāra ievārījums. 

visklasiskākais, kur izmantot rabarberus- izcept plātsmaizē vai pagatavot kādu pīrāgu.. man šķiet tas ir kaut kas tik mīļš- tāda mammas sajūta, jo zinu viņai tā tik gardi sanāk.. no vecmāmiņas atceros rabarberu ķīseli.. bet mēs šoreiz ar bērniem gatvojām rabarberus svaigā veidā. un lai jūs paspētu šīs receptes pagatavot, kamēr vēl tos var baudīt, šodien steidzos ar tām padalīties. 

iejaukt smūtijā kādu rabarberu ir dikti vienkārši un ērti,lai tos neuzņemtu tikai ar kūciņām. protams, reizēm arī jautri panašķoties- baudot rabarberus kopā ar cukuriņu. vai tas jums neatgādina bērnību? 

lai gan visbiežāk rabarberi draudzējas ar zemenēm, mēs šoreiz tos izdomājām pielikt klāt arī zaļajam smūtijam. pāris saujiņas piparmētru un smūtijs sanāca tik svaigs, bet reizē arī gards un pilnvērtīgs, jo pievienojām arī pilngraudu pārslas. ar nelielu palīdzību mazie visu izdarīja paši. 

jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • 350ml auksts rīsu-mandeļu vai jebkāds cits augu piens
  • 2 lielas saujas latvijas spinātiņi
  • 3-4 kāti svaigas piparmētru lapiņas
  • 1 kāts rabarbera
  • 1/3 glāze Dobeles 4 graudu pārslas
  • 5-6 žāvētas dateles bez kauliņiem
  • 4 gabaliņi ledus

pagatavošana: gatavojot šo smūtiju dikti svarīga ir blendērēšanas secība, lai tas iegūtu vislabāko konsistenci un garšu. 

  1. blenderī ielej pienu, ko samaļ kopā ar rabarberu ( blendē aptuveni minūti)
  2. tad pievieno pārslas un atkal samaļ tik pat ilgi
  3. iegūtajam dzērienam pievieno zaļumus- sablenderē un tad pievieno dateles, dažus gabaliņus ledus un atkal blenderē
  4. bauda uzreiz, ja vēlaties pievieno vēl ledus gabaliņus, lai atspirdzinošāk. 

/raksts tapis sadarbībā ar Dobeles dzirnavnieks

veselīgais smilstērkšķu-mango smūtijs

1. februāris, jau atkal pagājis krietns laiks, kad pēdējo reizi sanāca šeit ko uzrakstīt. laiks tik ātri paskrien. jums arī?? kā jums sokas ar jaunā gada apņemšanām? vēlejos padalīties ar kaut ko veselīgu un tā kā lielais baciļu-vīrusu laiks arī ir klāt (tā vien šķiet, ka visi ar kaut ko slimo), šodien padalīšos ar recepti šim garšīgajam un veselīgajam smūtijam, ko ziemas laikā diezgan bieži dzeram. lai jums netrūkst vitamīni un spēcīga imunitāte! 

* šī kokteiļa galvenā garša un vērtība pieder smilstsērkšku brīnumainajām ogām, kuras satur vitamīnus, minerālvielas, antioksidantus un biolģiski aktīvās vielas, kas stiprina organismu un izvada kaitīgās vielas, smagos metālus un sārņus.. tāpat vērtīgie smilstērkšķi ļoti uzmundrina, atsvaidzina un uzlādē, bet to sastāvā esošais sterīns stabilizē nervu sistēmu. mēs izmantojam gan ogas, gan tīru sulu, esmu ļoti iemīļojusi ziemas laikā stiprināt organismu ar šīm bagātīgajām ogām!

IMG_0177.jpg

jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • 1 banāns
  • 1/2 mango
  • 3 saujas smilstērkšķu ogu
  • glāze-300ml apelsīnu vai ābolu sulas

pagatavošana: saldētās ogas variet kādu brīdi "atlaidināt", lai kokteilis nav tik ledus auksts. nomazgājiet sastāvdaļas un lieciet blenderī uz 1-2 minūtēm. izmantojam vai nu svaigi spiestu apelsīnu sulu, ko var dabūt ar rokas spiedīti vai mūsu dārza ābolu sulu, ko spiedām rudenī.. -sula dod balansu skābajām smilstērkšķu ogām, kurām arī ir nelielas sēkliņas, kas nesablenderējas, bet, ja nu mazajiem tomēr prasās vairāk saldumiņu var pievienot kādu ēdamkaroti agaves sīrupu. 

IMG_0195.jpg

CUKINI-BAKLAŽĀNU LINGUINE PASTA

labdien, Pasaules PASTAS dienā! šodien ir jāgatavo makaroni. jau iepriekšējā ierakstā dalījos ar recepti un atklāju savu mīlestību uz pastu.. un, protams, Pastas dienai par godu, šodien padalīšos arī ar vēl vienu recepti.. pasta nekad nekļūs garlaicīga, jo to iespējams pagatavot tik daudzveidīgi un dažādi.. mērces, sieri, dārzeņi, jūras veltes, kas vienmēr kopā ar pastu radīs pilnīgu garšas umami kombo!

šī ir mūsu mīļākā pastas recepte vismaz jau kādus 3 gadus. radās mērce un kopš tā laika šo gatavojam ļoti bieži. šī bija arī pirmā pasta, ko Gabšuks pagaršoja, kad to pagatavoju mūsu kāzu jubilejā kā ļoti īpašu ēdienu :) kas rada to tik īpašu? drošvien cukini-baklažānu mērcīte un spaghetti, kas ir mūsu iecienītākais makaronu veids. šoreiz Pastas ģimenes izaicinājumā gatavojām Dobeles Lunguine Nr. 20, kam ir saplacināta forma, nevis apaļa un tulkojumā no Itāļu valodas Lunguine nozīmē "mazās mēlītes". lai garšīgi! 

 

jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • 3-4 vidēja izmēra burkāni
  • 1 neliels cukini
  • 1 purava kāts
  • 2 burciņas Rundāles cukini-baklažānu mērcīte 
  • olīveļļa
  • 1 1/2 tējk. sāls
  • 1 tējk. kaltētu ķiploku pulvera
  • 1-2 ēd.k nerafinēta brūnā cukura
  • Lunguine Nr.20 Dobeles pasta
  • 100ml saldais krējums vai rīsu krēms
  • cietais siers 
  • 4 saujas rukolas

 

 

 

pagatavošana: vispirms uzliek vārīties ūdeni makaroniem un pēc tam sāciet gatavot mērcīti. sagriež puravus un eļļā tos pasautē, nomizo burkānus -tos sagriež mazos kubiņos, pēc tam pievieno klāt puraviem un ļauj sautēties, pievienojot klāt arī 150ml ūdens, 1/2 tējk sāli, ķiploku pulveri un cukuru. ap šo laiku noteikti jau vārās ūdens pastai-lieciet vārīties, pievienojot ūdenim tējkaroti sāli- uzmanīgi sekojiet līdz, 3-4 minūtes pirms norādītā laika uz ipakojuma unik pa laikam nogaršojiet, līdz pasta ir izvārījusies gatava, tad nokāsiet ūdeni. sagrieziet cukini-pievieno mērcei klāt arī tos un turpina sautēt, līdz visi dārzenīši kļuvuši gandrīz mīksti, tad pievienojiet cukini-baklažānu-tomātu mērcīti un krējumu. ļaujiet pastai "sajaukties" ar mērci-to sajaucot kopā. pasniedz, pārkaisot pāri cieto sieru un svaigās rukolas lapiņas.