23.maijā kampaņas "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!" gājiens

pēdējās nedēļas dzīve sevišķi likusi novērtēt krūšu veselību un likusi papildus rūpēties un piedomāt par to, lai mans mazulītis varētu saņemt vislabāko iespējamo ēdienu-mātes pienu. krūšu veselība ir neatņemama sastāvdaļa šajā dzīves posmā un ir daudzi faktori, kurus jāievēro, lai viss sanāktu tiešām kā daba to ir iekārtojusi un bērniņš varētu zīst nevis pudelīti ar maisījumu, bet gan dabā iekārtoto - māmiņas krūti. dažus padomus, ko ievērot māmiņai esmu uzrakstījusi zemāk. tomēr galvenais, ko vēlos šajā rakstā izcelt ir krūšu veselības diena -23.maijā, kas notiks pie Brīvības pieminekļa no plkst.13.00. -tās galvenais mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību sieviešu veselībai un īpaši pasargāt no vēlīni diagnosticēta krūts vēža atklāšanas un aktualizēt regulāru pārbaudi. piedalīties un mīļi aicināts ir ikviens! -uz vietas būs iespēja pārbaudīt krūšu veselības stāvokli, Bastejkalnā nodoties kopīgai jogai un vienkārši uzņemt pozitīvas emocijas, klausoties mūzikas priekšnesumus, kā arī, protams, pēcāk doties kopīgajā gājienā.

arī mēs 23.maijā kampaņas "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!" gājienā piedalīsimies, -īpašā BioGaia ratu gājienā, kas rūpēs par bērniņu veselību un labsajūtu, kā arī, protams, par mammas krūšu veselību- aicina doties gājienā kopā ar bērniņiem caur šādiem vārdiem "Māmiņas krūšu veselība ir svarīga. Mammas krūtis ir bērniņa dzīvības eliksīrs. Dosimies kopīgā ratu gājienā, lai parādītu, ka mēs apzināmies māmiņu krūšu veselības nozīmi, un gribam, lai visām māmiņām pietiktu laika un drosmes veikt krūšu veselības pārbaudes."

tiem, kuriem arī ir vēlme piedalīties BioGaia ratu gājienā kopā ar mums, -reģistrējieties iepriekš, rakstot vēstuli BioGaia Latvia facebook lapā. katram dāvaniņā būs BioGaia probiotiskie pilieni bērniņiem.


  • māmiņām ir būtiski paēst pilnvērtīgu un veselīgu maltīti, vēlams mazākām porcijām, bet noteikti 4-5 ēdienreizes dienā, kas nevienmēr ir iespējams, jo laiks ar tikko dzimušu bērniņu paņem ļoti daudz rūpju, -sevišķi aprast un iemācīties dzīvot jaunajā režīmā un mierā.
  • ja ēst tik bieži nesanāk-vēl svarīgāk ir izdzert 2-3l ūdens vai tējas. 
  • mums ir paveicies, ka Gabriels piedzima aprīļa beigās un tagad maijā, kad nav tik auksts- varam mieloties laukā, bet ārkārtīgi būtiski neapsaldēt krūtis un saudzēt tās no vēsuma. -pienu tieši rada siltums, tādēļ svarīgi doties siltā dušā.. 
  • īpaši svarīgs ir arī emocionāls miers un dzīve bez raizēm vai stresa, -pēcdzemdību laikā hormonu ietekmē sieviete var būt ļoti jūtīga, tāpēc apkārtējiem ir jābūt īpaši saudzīgiem un uzmanīgiem ar saviem vārdiem un padomiem. (ļoti gribu uzrakstīt arī kādas lietas par to, kā māmiņa jūtas šajā bērniņa piedzimšanas sākumā un ieteikumus apkārtējiem draugiem un radiem, jo ir tik daudz, kas lai arī nāk no sirds un mīlestības-bieži nevis palīdz, bet gan ir par papildus apgrūtinājumu..) 
  • par mātes piena izdalīšanos atbild hormons oksitocīns, kas ir mīlestības hormons un zīdīšanas laikā tas ir jāvairo. ieklausieties savos bērniņos. esiet kopā un pavadiet šo brīnišķīgo laiku plašās pasaules rūpju neskarti, bet gan ļaujaties tai mīlestībai, ko tik maza dvēselīte var dot. 

mēs esam ārkārtīgi pateicīgi Dievam par šo dāvanu un iespēju Gabrielam saņemt manu krūts pieniņu, jo reizēm mammām ir sajūta, ka nav dots piens (kaut zīdīšanas kursos mūsu dūliņa apgalvoja, ka ikkatrai sievietei ir piens), vai bērniņam spēja satvert mātes krūtsgalu. arī mums sākumā negāja ar to viegli, bet šobrīd dūšīgi ēdam un Gabrieliņs aug pa stundām, par ko esam neizsakāmi laimīgi. tiekamies sestdien un rūpējaties par sevi! 

10.decembris - īpaša, slow food - Mātes Zemes diena

pirmajā dienā, kad upene.lv saredzēja savu dienas gaismu plašākā auditorijā, dalījos ar vairākiem ierakstiem katrā sadaļā. kā viens no pirmajiem rakstiem bija must do - slow food, ko varat atrast un izlasīt šeit.

tā, kā šodien ir īpaša diena, kas izceļ slow food vērtības un ir tik daudz jaunu lasītāju, mazliet uzrakstīšu pamatlietas arī šajā rakstā.

..mēs katrs esam dzirdējuši vārdu salikumu fast food, tas galvenokārt ir attiecināms un ātrās ēdināšanas restorāniem un arī mājās pagatavojamiem vai precīzāk uzsildāmiem, gataviem ēdieniem un pusfabrikātiem. šādi uzņemtai maltītei nav vērtības. protams, tā satur vērtīgu ciparu kombināciju ar kalorijām, sāli un ogļhidrātiem, bet lielos vilcienos tas ir arī viss. fast food neizceļas ne vien ar uzturvērtību, bet arī neietver sevī labu enerģiju, kas tiek "iemīlēta" audzējot produktus un beigās arī gatavojot, jo ēdiens ir pagatavots rūpnieciski. lai arī cik skumji to sacīt-liela daļa pasaules ir sagūstīta šāda patēriņa varā. 

lai cilvēkiem atvērtu acis un no jauna iemācītu zemes dotās un izsenis pārbaudītās vērtības, tika izveidota organizācija SLOW FOOD. 


5 slow food pamatvērtības..

-kā svarīgākais tiek proklamēts ēdiens, kas nodrošina bioloģisku daudzveidību. šobrīd līdz ar industrializāciju, kas valda arī lauksaimniecībā- mēs lietojam visu tradicionālo, aizmirstot par to, ka ikdienā vajadzīgs vispusīgs uzturs un ir tik daudz labu produktu, kas tā vien paliek veikalu plauktos-nenobaudīti.

-slow food izceļ, ka ēdiens ir mantojums, tas kā tas ir audzēts un kā pagatavots. bez šaubām arī tagad, turpinot iesākto, mēs nododam to saviem bērniem. tāpēc jācenšas darīt visu, lai nākotnē labās lietas saglabātos un arī mūsu mazie delveri darītu lielu darbu, nododot tālāk vēl uzlabotāku, bagātīgāku mantojumu nākošajām paaudzēm.

-slow food organizācijas daudzās pasaules valstīs apkopo kulinārijas sasniegumus-to pagatavošanas veidus un aizsargā šo īpašo recepšu produktus, iesakot tos neaizmirst, bet gatavot un padarīt daudzveidīgāku maltīti. Latvijā slow food patrons ir Mārtiņš Rītiņš.

-tāpat īpašs uzsvars tiek likts uz vietējo ražotāju pārtiku un pašmāju saimniecību popularizēšanu, kā arī to aizsargāšanu.

-slow food izglīto- par ēšanas prieku, nozīmi piedomāt no kurienes ēdiens nāk, kā un kas to ražo, un pagatavo, kā arī to, cik svarīga ir daudzveidība uzturā, skolēniem tiek mācīta dārzkopība.

un vēl... slow food cīnās un grib ierobežot ģenētisko modificēšanu, pesticīdu lietošanu un citu negatīvo aspektu novēršanu, kas parādās pārtikās rūpniecībā un tirgū.

taču šodien ir īpaša diena Slow food, kas ir Terra Madre Day jeb Mātes Zemes diena, kas tiek atzīmēta katru gadu 10. decembrī visā pasaulē. šajā dienā cilvēki tiek aicināti uz kopīgi gatavotām-ģimeniskām vakariņām, lai baudītu nesteidzīgu kopā būšanu sirsnīgā gaisotnē un labi pagatavotu ēdienu, kas ,protams, arī balstās uz vērtībām, ko pauž Slow food-laba, tīra un godīgi audzēta pārtika. Latvijā šajā dienā esam aicināti izcelt un pagatavot mūsu tradicionālos un mantotos ēdienus, ko gatavojuši vecvecāki. 

bet kādēļ Mātes Zemes diena? - zeme dod mums produktus, un šajā dienā esam aicināti īpaši piedomāt - no kurienes nāk ēdiens, ko ikdienā lietojam un kādu iespaidu šie ēšanas paradumi atstāj uz Māti Zemi. smags jautājums.. tomēr to pārdomājot, visbūtiskāk aizdomāties par to, cik labu un pozitīvu vidi atstājam mūsu bērniem un mazmazbērniem! 

kā uzsver paši organizatori-mēs darbojamies katrs savā vietā un valstī, bet šī diena mūsu kustībai ir kopīga visur! tas, kas šodien daudzviet dažādos pasākumos izskan ir atgādinājums, ka ir jāsargā vietējo pārtikas produktu un ēdienu daudzveidība, jāatbalsta mazie zemnieki, -ar to veicinot ilgtspējīgas ražošanas attīstību. izmantojot radošumu un zināšanas ir jārada apstākļi labākas pārtikas nodrošinājumam nākotnē. /SlowFoodRiga

//foto: theglow.com; sometimesidrift.tumblr.com; shehadusathello.blogspot.com.au; apartmenttherapy.com

ARCHIEVE:

dzīvot veselīgi-principi uz ko tas viss balstās

Signes Meirānes padomi un triki kā bērniem iemācīt veselīgu uztveri un sapratni par garšu*mag

5 fakti un nozīme, kādēļ ieturēt kopīgas maltītes, noliekot visu pārējo pasauli malā

7 padomi kā ieviest ikdienas maltītē vairāk zaļumu un dārzeņu

20.septembris Tiešās pirkšanas lielPASŪTĪJUMS kluba Piens pagalmā

ar šo nedēļu upene atsāks aktīvāku darbību. esmu sagatavojusi vairākas īpašas lietiņas ar ko šo rudens sezonu pa īstam iesākt labi-tie būs ne vien dažādi vērtīgi raksti un kāds konkurss, bet arī svaigas receptes, ko pagatavot cildinot rudens veltes.

Screen Shot 2014-09-15 at 12.08.30.png

šajā sakarā gribu jūs arī aicināt uz Tiešās pirkšanas organizētu pasākumu Lielpasūtījums, kas aicinās pievienoties šai brīnišķīgajai kustībai. sākšu ar īsu aprakstu, kas vispār ir Tiešā pirkšana.. -patiesībā nosaukums jau pats par sevi izsaka ārkārtīgi daudz! ..iesaistoties šajā kustībā-mums pircējiem ir iespēja iegādāties produktus tieši no zemniekiem, kur neiejaucas starpnieki.

būtiski, ka šī kustība apvij ražotājus, kas iet dabīgu ceļu produktu audzēšanas procesos. tas nozīmē, ka liela daļa no saimniecībām, kas piedāvā savus produktus Tiešajā pirkšanā ir sertificētas, pildot visus standartus, kas nepieciešami bioloģiskām saimniecībām. otra daļa ir mājražotāji, kuriem rūp, lai viņu izaudzētajam produktam netiktu pievienotas ķimikālijas un kaitīgi minerālmēsli, kā arī tie, kas tiecoties pēc labākā, nav vēl guvuši sertifikātu kādu standartu neatbilstības dēļ. tas vien apliecina, ka šāda izvēle-ražot bioloģisku nav viegla-tā sasauc miljons dažādu, sīku nianšu, ko palaižot garām-audzētāji var netikt pie sertifikāta. 

produktu iegādi organizē paši pircēji, kas apvienojušies pulciņos dažādos rajonos Rīgā un citās Latvijas pilsētās. tas nozīmē, ka saikne ar zemniekiem ir īpaši cieša, jo katru nedēļu-pircēji satiek saimniekus, kas piegādā pasūtījumu. 

pulciņš ap sevi pulcē cilvēkus, kam interesē gan tas kā tiek audzēts ēdiens, ko tie ēdīs, gan arī kur un kas tos ražo. tas dod arī pienākumus-ne tikai vienkārši aiziet pakaļ savam pasūtījumam un par to norēķināties, bet arī piedalīties ik pa laikam organizēšanas un izdošanas procesā-pasūtījuma saņemšanas dienā. -tas savukārt dod arī iespēju iepazīt jaunus cilvēkus ar līdzīgām interesēm. 

Tiešā pirkšana ļauj iegādāties ar pārliecību dabīgus, sezonālus-vietējos produktus, kas ir pamats slow food domāšanai un kustībai. tā dod mums iespēju būt aktīviem un priecīgiem, jo katru otro dienu nav jāstāv lielveikalu rindās, kā arī pircēji nepārmaksā, bet gan iegādājās produktus par ražotāju cenām. pasūtījums jāveic iepriekšējā nedēļā, līdz ar to jau laikus ir jāpārdomā-ko nedēļas garumā gatavosiet un kas būs nepieciešams. detalizētāk par visu atradīsiet mājaslapā http://www.tiesapirksana.lv

vairāk par Tiešās pirkšanas Lielpasūtījumu varat apskatīt šajā informatīvajā attēlā-zemāk. tiekamies!

NIKE Riga run 13. un 14. septembrī mežaparkā-palīdzēsim skrienot!

milzu soļiem tuvojas kāds īpašs pasākums, par ko vēlos uzrakstīt arī jums, ja esat palaiduši to garām.. -tas ir NIKE Riga run, lielākais sporta un labdarības pasākums Latvijā, kas norisinās jau piekto gadu, -katru gadu kļūstot lielāks, piedaloties arvien vairāk dalībniekiem. šogad pasākums notiks arī divas dienas, piedāvājot īpašu programmu un koncertu. 

manuprāt, šis pasākums ir tik īpašs tieši ar to, ka tas nav parasts skrējiens, kur kāds var nopelnīt labu naudu to noorganizējot. šeit mazās sirsniņas ar kustību traucējumiem nopelna iespēju ārstēties un cerams pēc tā arī spēt to, ko dzīve ir liegusi! -ar savu ziedojumu un dalības maksu mums ir iespēja kādam dot gaišāku skatu uz dzīvi un iespējas kustēties pilnvērtīgāk!

no sirds aicinu arī jūs- kopā ar ģimeni un draugiem būt aktīviem un veselīgiem skrienot, nūjojot vai skrituļojot un palīdzēt šīm sirsniņām. kopā mēs varam paveikt ļoti daudz un nekad mēs nevaram zināt, kur katru no mums dzīve aizvedīs, tādēļ palīdzēsim un skriesim kopā, novērtējot to, ka mums ir iespēja skriet, kustēties, smaidīt un priecāties. tiekamies!

vairāk par pasākumu, kā arī tā programmu atradīsiet šeit.

#freshriga skaisto mirkļu kafejnīca- 20.08-2.09!!!

esmu priecīga rakstīt šo kalendāra ierakstu, jo Rīgā ir jauna vietiņa.. aizsācies jauns un īpašs projekts, kurā jau šovakar arī man- kopā ar beetbox draugiem būs iespēja piedalīties un stāstīt jums šo un to par zaļiem un ne tik zaļiem kokteilīšiem! šī vakara uzsvars tiek likts uz spinātiem!.. mīļi gaidīsim jūs un cerēsim, ka lietus mūs neiztraucēs!

ielugums_beetbox-01.jpg

 

..par #fresh projektu- tā ir urbānā kafejnīca, nepieradinātā vidē, saglabājot pop-up kafejnīcas ideju! -2 nedēļas šī kafejnīca mājos stabu un skolas ielas stūrī, lai pilsētas iedzīvotājus un arī viesus sasaistītu ar dabu, kā arī parādītu, ka šī it kā šķietami varbūt nesavienojamā saikne var būt stiprāka par ierastajiem steriotipiem, pierādot, ka pilsētā ir iespējams dzīvot veselīgi! manuprāt, idejas mērķis ir brīnišķīgs-veicināt katru no mums būt abildīgiem par sevi, kā dabas daļu, atdzīvinot šo saikni urbānā vidē.  (par šo drīz arī uzrakstīšu atsevišķu rakstu un komentāru!)

#fresh atšķiras ne tikai ar augstāk minēto veselīgo domāšanu, bet arī ar milzīgu pievienoto vērtību-katru vakaru kafejnīcā ciemosies, jeb uzņems viesus cilvēki, kas savā dzīvē ir atraduši balansu, spējuši līdzsvarot dzīvi pilsētā un zaļo domāšanu, kas uzņemas apzinātu atbildību par savu ķermeni un arī vidi sev apkārt! 

katrs vakars šķiet būs ārkārtīgi unikāls, savādāks un interesants, jo katrs jau mēs esam tik dažādi, katrs nodarbojamies ar savām lietām un redzam visu atšķirīgi, tādēļ, uzskatu, ka šī būs brīnišķīga iespēja uzzināt un bagātināt savas zināšānas par veselīgu dzīvesveidu un dažādiem aspektiem, ko tas ietver, kā arī iepazīt dažādus cilvēkus! izmantojiet to, kaut vai, lai vienkārši apskatītu skaisti radīto kafejnīcu, kur savu pirkstu pielikusi arī mazā feja-Baiba Prindule! viegli, askētiski un zaļi. -tieši tas, kas piestāv urbānam dārzam un skaistiem mirkļiem pilsētā!

uz tikšanos!

//video no #fresh kafejnīcas atklāšanas 19.08!

kafejnīcas darba laiks no 20.augusta līdz 2.septembrim būs plkst. 14.00-23.00 programma un plašāka informācija pieejama Samsung sociālajos tīklos un www.freshriga.lv

tiekamies POSITIVUS festivālā-beetbox veselīgo raw smoothie bārā!

Beetbox raw smoothie19.jpg

Positivus tuvojās un šķiet, ka tas ir mazliet sagrozījis lielu daļu cilvēku ierastās emocijas.. daudzi to ārkārtīgi gaida un gatavojās kaut kam grandiozam- ārkārtīgi pozitīvam un brīnišķīgam!... 

es nekad šo festivālu neesmu apmeklējusi, tādēļ nemācēšu teikt ko, kā un kas!.. bet tas, ko šodien gribu jums atklāt ir vēl viens projekts, pie kā esmu līdzdarbojusies kopš maija vidus! ..arī tas ilgu laiku bija tāds noslēpums un manas sajūsmas avots upenes piektdienas slejās.. -kādi jau pēdējās 2-3 nedēļas zina, kas tad īsti top! ..tomēr visiem pārējiem man ir tas gods pirmajai to atklāt publiski internetā!.. jūsu acīm-beetbox veselīgo raw smoothie bāriņš!

//beetbox piedāvā kokteiļus, kas aktīvajiem pilsētniekiem piedāvā veselīgu alternatīvu ātrajām uzkodām.. šie kokteiļi ir unikāli ar to, ka tie spēj aizstāt ēdienreizi un uztur augstu enerģiju dienas garumā! 

 

Beetbox cilveki8.jpg
Beetbox raw smoothie1.jpg

es domāju, ka Latvijā līdz šim nekur nav bijusi tāda vieta, tādēļ mani tas ārkārtīgi sajūsmina, ka beidzot kaut kas tāds kļūst pieejams, aktuāls un sabiedrībai aizvien vairāk vajadzīgs! ..-šis brīnišķīgais kokteiļu bāriņš būs redzams visos lielākajos un grandiozākajos pasākumos Latvijā! sāksim ar pozitīvāko..-festivālu Positivus! 

// beetbox koncepcija balstās uz veselīga dzīves ritma pamatiem – ne tikai domājot par veselīgu pārtiku, bet arī videi draudzīgu attieksmi. tādēļ uzbūvējām konteineri, elektro-velo blenderus un audzējam zaļumus turpat uz jumta! 

..to, kā tas izskatīsies iekšā pagaidām vēl neatklāsim un nerādīsim, bet varu jums pateikt, ka būs ļoti skaisti, dabīgi un stilīgi! 

piedāvājums nebūs liels-iespēja izvēlēties starp 6 dažādiem kokteiļiem, ko esam divu mēnešu laikā izstrādājuši, lai tie būtu izcili! ..pēc jūsu sajūtām būs iespēja izvēlēties barojošu, attīrošu, atsvaidzinošu vai uzmundrinošu kokteili! ..esmu pateicīga par uzaicinājumu-iztrādāt šim projektam receptes un arī festivālā piedalīšos to gatavošanā! priecāšos jūs satikt-noteikti nāciet ciemos un uz kokteilīšiem! -beetbox smūtijus atradīsiet pie festivāla lielākās-Lattelecom skatuves (attēlā-zemāk)!! ..tiekamies!

Beetbox cilveki12.jpg

//foto: Jānis Birznieks

..par gatavošanos saulgriežiem!

es neesmu Līgo un Jāņu svinētāja! ..nekad mani tas īsti nav "parāvis".. bet ir tradīcijas, kas man ļoti patīk, piemēram, doties uz pļavu salasīt zālītes, veidot vainagus un nolikt pamatīgu ziedu klēpi skaisti uz galda, kas pārklāts ar vecvecmāmiņas lielo lina galdautu.. manuprāt, arī ugunskurs ir neatņemama sastāvdaļa un pavisam miermīlīgs mielasts, ar uzstādījumu-nepārēsties! -man patīk to pat veidot mazliet netipisku, jo ne pīrāgi, ne gaļa mani neuzrunā!.. es labāk pagatavoju gruboto, lielu bļodu salātu un  svaigas zemenes-tie ir mani Jāņi!.. vai tiešām tur vēk kaut kas pietrūkst?? vēl kādu īsts siers ar ķimenēm! tad gan viss..bet pats mīļākais priekš manis ir brīdis, kad pēc kopīgas maltītes neviens nekur neskrien un nesteidzas novākt galdu.. kad tu klausies naktī, iespējams, mazliet skaļākos kaimiņos, kas no sirds dzīro..kad mīļie ir apkārt! neko vairāk es arī negribu!

Henna Tattoo Riga aicinās rotāties senajās latvju zīmēs un citos - te tautiskos, te stilizētos hennas tetovējumos.

Henna Tattoo Riga aicinās rotāties senajās latvju zīmēs un citos - te tautiskos, te stilizētos hennas tetovējumos.

māksliniece Dace Liepa būs nonesusi zvaigznes no debesīm un glīti sakārtojusi linu iepirkumu somā.

māksliniece Dace Liepa būs nonesusi zvaigznes no debesīm un glīti sakārtojusi linu iepirkumu somā.

šajā nedēļā katru dienu ir kāds jauns "tīzeris" sestdienas Kalnciema ielas tirdziņam!..-viena no manām mīļākajām vietām, kur iepirkties.. tas ir ārkārtīgi jauks rituāls.. kur sapulcējušies vissirsnīgākie pārdevēji, arī paši ražotāji un audzētāji.. ne tie, kas ārkārtīgi uzbāzīgi, bet gan īsti un no sirds cenšas pārdot savu labumiņu!.. arī sabiedrība, kas dodās uz turieni nav ne uz mata kā centrāltirgū, kur somiņu labāk iežmiegt ciešāk padusē, jo ir mazliet bailīgi un nepatīkami caur turieni iet! bet stāsts jau nav par to..

-šoreiz tirdziņa motīvs ir Suitu tirgus, kas ieskandinās saulgriežu svētkus!.. jā viņas tiešām būs un arī uzstāsies! tas noteikti tirdziņu un svētku sajūtu pastiprinās vēl vairāk!.. protams, kā vienmēr dažādas darbnīciņas, šoreiz par godu saulgriežiem-vainagu pīšana un rotāšanās, kā arī rotaļas mazākajiem!.. man pašai šajā reizē visvairāk saista dažādi amatnieku meistarojumi, jo arī tie rada latvisko svētku sajūtu!.. tādēļ aicinu jūs aiziet uz Kalnciema ielas tirdziņu, ja gadienā nekādīgi sestdien netiekat uz to, tad iespējams Tērbatas ielā, veikalā RIIJA, noteikti atradīsiet skaistas, reizē arī askētiskas latvju mājas lietiņas!.., kas ir ideāls risinājums arī dāvanai!..

uz tirgu pircēji aicināti kā ierasts no 10-16, bet koncerti sāksies no 12-16!

Nellijas Dzalbas punktotais keramikas visums

Nellijas Dzalbas punktotais keramikas visums

LINEO gultas veļa un dvielīši

LINEO gultas veļa un dvielīši

GREEN MOOD BRUNCH

šajā nedēļas nogalē Rīgā notiek ne viens vien pasākums! ..tomēr izvēloties zaļāko un veselībai draudzīgāko, gribu jūs infomēt par to, ka šo svētdien-8.jūnijā, sākot no 15.00 līdz pat 23.00 notiks GREEN MOOD BRUNCH-matīsa ielā 8, ecocatering pagalmā-pa kreisi no Vidzemesm tirgus!..

-daudzi, iespējams, jau zina ecocatering telpu un terasīti, bet citi varbūt viņu jaukos labumus baudījuši Kalnciema vai Berga bazāra tirdziņos!.. tomēr, ja ne jums ir lieliska iespēja izbaudīt brīnišķīgu, pozitīvu, gardu, skanīgu un veselīgu pasākumu tepat Rīgas centrā! .. es būšu un ceru satikt arī jūs! 

GREEN MOOD BRUNCH pirmā kopā sanākšana būs svētdien, bet kopā šogad plānoti četri pasākumi-katra mēneša pirmajā svētdienā līdz pat septembrim! pasākuma mērķis ir savest kopā cilvēkus un informēt par pasaules ilgtspējīgumu, -kas sākas no katra no mums, ar to, ko daram ikdienā, lai saglabātu pasaules resursus un dzīvotu veselīgā, zaļā un draudzīgā vidē!.. katrai pasākuma reizei tiks piedēvēts arī kāds dabas simbols par ko tajā reizē tiks īpaši arī domāts un izcelts! 8. jūnijā tas būs par zemi.. visiem kopā būs iespēja radīt kaut ko īpašu, kas tiks atklāts pasākuma dienā-mēs katrs esam maza daļiņa no zemes, bet visi kopā veidojam lielu kopumu!!

šis būs pirmais pasākums šogad, bet pagājušogad šādus brančus varēja baudīt ne reizi vien! ..protams, ka viss nebeidzas ar interesantu un garšigu ēdienu! pasākumā būs arī tirgotāji ar Latvijā ražotām precēm un produktiem- iDille un Skrīveru mājas saldējums u.c.!.. dažādi dabas draugi, domubiedri, kas pastāv par veselīgu vidi un tās mijiedarbību ar cilvēkiem.. būs gudras stādīšanas un graudu spēļu darbnīca-bērniem īpaši dažādas zaļas aktivitātes un radošās darbnīcas sarūpēs Homo ecos biedrība! bet par sportiskajām aktivitātēm rūpēsies DCH studija..

pasākumā viss, kas tiks likts galdā-tiks pasniegts no  „Green Mood” videi draudzīgajiem traukiem! tie ir  ražoti no augu izcelsmes izejvielām un pēc izlietošanas sadalās kompostā bez atlikuma! arī pilsētā mums ir jādomā par to, ko aiz sevis atstājam un kas ar to notiks tālāk!

garda maltīte no ecocatering un restorāna Dārzs + pasākuma laikā būs arī īpašs sulu bāriņš!

***ja vēlaties galdiņu terasē-vēlams par to padomāt jau laicīgi un rezervēt!!

998560_574974852553877_1281205031_n.jpg

+++visa pasākuma laikā būs iespēja baudīt mūziku, par ko rūpēsies DJ Uģis Briedis, plkst. 18.00 grupa The Coconuts, kā arī vakara izskaņā plkst. 21.00 uz skatuves brauks Autobuss debesīs!..

**ieeja par ziedojumiem 2eiro vai par dāvinājumu telpai- (puķu podiņš) +sekojiet līdz jaunumiem facebook!

//foto: ecocatering facebook-no pagājušā gada pasākumiem

16. maijs FOOD REVOLUTION DAY

šonedēļ gribu dalīties ar īpašu kalendāra ierakstu, jo piektdien 16.maijā daudzviet pasaulē atzīmēs FOOD REVOLUTION DAY.. -šīs dienas galvenais mērķis ir izglītot, iedvesmot, kā arī aktualizēt un saglabāt visā pasaulē gatavošanas prasmas un mīlestību pret pašgatavotu ēdienu!.. ļoti nozīmīgi arī ir būt gudriem-zināt no kurienes nāk produkti, ko lietojam ikdienas uzturā, kā tos pagatavot un ko tie dod dažādiem orgāniem un ķermeņa daļām!.. tur ir arī noslēpums kā bērniem likt saprast, ka viņiem ir vajadzīgi dažādu krāsu augļi un dārzeņi! nepietiek ar to, ka jūs sakiet-izaugsi liels un stiprs.. svarīgi izskaidrot-ko tas viss dod šajā brīdī!.. tas nav viegli.. bet nav arī neiespējami! ..ja tas tiek darīts bērnu labā-tad tas ir to vērts!

šogad īpaši tiek izcelta tieši bērnu gatavošana un izglītošana šajā dienā! viņi ir tie, kas būs pēc mums!.. mums katram ir dota izvēle- pagatavot brīnišķīgu, veselīgu maltīti no dažādiem svaigiem produktiem vai nopirkt gatavu pārtiku, kur ir daudz sāls, cukurs un nenieka no vajadzīgajiem vitamīniem, minerālvielām un citām uzturvielām! ..šajā brīdī tas ir mūsu uzdevums-nodot bērniem vislabāko un radīt viņos sajūsmu-cik forši ir gatavot pašiem!.. cik brīnumgardi ir iespējams pašiem pagatavot jebkuru maltīti-cik aizraujoši ir gaidīt, kas sanāks no kāda sarežģītāka ēdiena, kam ir ilgāk jāgatavojas vai arī tieši otrādi-cik nebeidzamas izpausmes ir ātri pagatavojamai, veselīgai maltītei!.. kā to panākt? -atraktīvi, jautri un bērniem saprotami to visu parādīt, lai tas viņus aizrauj un uzrunā! ..galu galā tas viss ir mūsu bērnu un nākošo paaudžu labā-lai viņi būtu veselīgi un laimīgi!

šīs kustības aizsācējs ir misters Jamie Oliver! entuziastisks, nerimstošs pavārs, kurš vēlas aktualizēt visas iepriekšminētās lietas!.. tādēļ viņš aizsāka food revolution kampaņu, kur braukājot pa skolām, bērnudārziem stāstīja un izglītoja bērnus par veselīgu gatavošanu! ļoti iedvesmojoši! tagad Jamie ir ne tikai restorāni, meisterklases (Jamie kitchen) bet arī dažādu virtuves piederumu līnija, vairākas gatavošanas grāmatas un arī žurnāls! viens no cilvēkiem, ko es tiešām ļoti apbrīnoju un ņemu daudz piemēru no viņa darbības! 

kā tad īsti noteik FOOD REVOLUTION DAY? mazs ieskats ir video, kas atrodas zemāk.. -daudzās vietās tiek organizēti īpaši pasākumi un aktivitātes! ..kā varat noprast lielākais uzsvars šajā dienā ir ēdiens un tieši tādēļ tiek arī gatavotas īpašas un veselīgas maltītes! ..atzīmēt šo dienu var jebkur-gan parkā piknikojot kopā ar draugiem, gan dzīvoklī vai mežā!.. ko darīsiet jūs?

pavasaris savvaļā un dārzā-izstāde dabas muzejā 7.-10.05

atliek šoreiz sākt ar to, ka vajag biežāk paklausīties radio, kur ziņo, kas notiek pilsētā un sezonā, it sevišķi no rītiem vērts paklausīties raidījumu Latvijas radio 1- "kā labāk dzīvot", kur tiek pārrunātas interesantas tēmas un notikumi!.. patiesībā internetā nevar nemaz uziet visu.. jā-informācijas jau ir..bet vai to atrodam? šķiet, ka bieži vien kaut ko palaižam garām.. kaut ko nepaskatamies un diemžēl tas vilciens jau ir aizbraucis! -šoreiz gribu jūs informēt par brīnišķīgu un jauku izstādi dabas muzejā -"Pavasaris savvaļā un dārzā"! ..izstāde sākās vakar 7.05. un ilgs līdz 10.05. tādēļ svarīgi ir pasteigties un jūsu grafikā kādā brīvā vietiņā ielīmēt pusstundu, lai izstaigātu un apskatītu, cik bagātīgs ir pavasaris!..

mani pašu pārsteidza tas, cik daudz ir dažādu savvaļas ziedu, kas jau ir sākuši augt un ziedēt.. tā vien šķiet, ka bāgātīgākais pļavas ziedu mēnesis ir jūnijs!.. bet re kā-jādodās biežāk pļavās, ne tikai jāņos! +cik tad mēs galu galā vispār zinām-izplatītākos augus, bet īstenībā savvaļas augu ir neskaitāmi daudz.. -dabas muzejā iespējams šajās dienās pārbaudīt-ko zinat, ko nē!.. 

tāpat kā savvaļas ziedi, izstādē apskatāmi arī dārzā augošie.. -dažādās krāsās un formās tulpes, narcises, dažādi ziedu krūmi un koki, arī iekšā mājā uzturamie dīgsti un garšaugi! uz vietas arī dažādi speciālisti konsultē.. bet šķiet, ka tomēr galveno lomu šajā izstādē ieņem dažādu dārzeņu stādi un salāti.. -es biju sajūsmā par to, kādas radošās zemes darbu darbnīcas sagatavotas bērniem! ..uzskatu, ka tādas lietas ir biežāk jārāda un jāstāsta bērniem, -un tieši tādēļ vien ir vērts doties uz šo izstādi!.. bērniem tiek arī rādīts un stāstīts kā sliekas, gliemeži un kurmji rokoties un rosoties pa zemi-palīdz uzlabot augsni!.. uzdevumi ir dažādi-gan atpazīt, pētīt mikroskopā, gan arī pašiem mēģināt izpiķēt un iestādīt salātu stādiņu, ko pēc tam turpināt kopt mājās!.. +rekomendēju arī jums pašiem mājās padomāt par šādām lietām-kā bērniem mācīt dažādas lietas par dabu un dzīvo radību!

RĪGAS VELO NEDĒĻA IR ATKLĀTA!!!

vakar visu dienu un šķiet, ka arī nakti Rīgas Velo nedēļa piedzīvoja vērienīgu atklāšanu.. ko gan citu varēja iedomāties! ..laiks bija brīnišķīgs-saule spoži spīd un silda visus velo kaifotājus, kas uzvilkuši šortus un dodas ķert vēju!.. bet-tas vēl nav viss! visu nākošo nedēļu norisināsies vairāk kā 20 dažādi pasākumi ne tikai sporta, bet arī kultūras noskaņās! 

//foto: TRU FIX KRU

//foto: TRU FIX KRU

lielākais pasākuma akcents vērsts uz velo braucējiem-tiem, kam velo braukšana ir dzīve..-šeit visiem ir iespēja būt kopā, labi pavadīt laiku, uzzināt ko jaunu no dažādiem lietpratējiem un zinātājiem, kā arī vienkārši doties vairākos velo braucienos, lai kopīgi mītos-baudot skaisto Rīgu un tās ielas! ..šajā nedēļā, protams, īpaši tiek izcelta velo kultūra Latvijā..-šķiet, ka šogad tiešām Rīgā ir daudz vairāk velosipēdi kā pērn.. bet es-ļoti iespējams to pamatu tādēļ, ka mans ritenis pirms pāris nedēļām tika nozagts un joprojām nav atradies!.. bet es priecājos par riteņbraucējiem pati ejot kājām!.. Rīgas Velo nedēļas mērķis organizējot šos pasākumus tieši sezonas sākumā ir popularizēt riteņbraukšanas kultūru pilsētā, lai aizvien vairāk cilvēki aizdegtos ikdienā izmantot tieši šādu transportlīdzekli, kas ļauj nokļūt ātri jebkurā vietā un svarīgi, ka tas ir arī veselīgi pašam-ne tikai fiziski, bet arī mentāli un viennozīmīgi veselīgi dabai, jo neizplūst atmosfērā kaitīgās gāzes atšķirībā no citiem transportlīdzekļiem!.. 

//foto: TRU FIX KRU

//foto: TRU FIX KRU

Rīgas Velo nedēļas organizēāji par pasākuma mērķi: velosipēds ir labākais sabiedriskais pārvietošanās līdzeklis pilsētā, tādēļ pastāvam, lai Latvijā veidotos kulturāla vide, sapratne un pozitīvas attiecības - gan velobraucējiem savā starpā, gan velobraucējiem attiecībā pret citiem satiksmes dalībniekiem. ..Tu nevari nopirkt laimi, bet vari nopirkt divriteni un tas gandrīz ir tas pats!

sev tīkamāko un piemērotāko varat meklēt pasākuma programmā- šeit.

es piedalījos vairākos pasākumos pagājušogad, tādēļ noteikti rekomendēju jums apmeklēt Rīgas Velo nedēļu!..

++obligāti noskatieties šo brīnišķīgo video, ticu, ka pēc tā gribēsiet uzreiz doties ārā un lekt uz riteņa! .. baudiet mūsu skaisto Rīgu, mīļie! xx.

piedalamies Latvijas lielajā talkā + upenes padomi talkošanai

pavasaris un vasara nāk ar daudz dažādiem notikumiem Rīgā un Latvijā! ..arī upene ir aktīva un izvēlas dažādas lietas, ko apmeklēt un kur piedalīties, ar visiem šiem īpašajiem notikumiem arī dalīšos un informēšu jūs!..

pavasaris ir talkošanas laiks-šoreiz stāsts ir par Latvijas lielo talku, kas norisināsies jau pēc 3 dienām-šo sestdien 26.aprīlī!  ..6. gadu pēc kārtas- dažādās Latvijas vietās-visos novados un pilsētās notiek organizētas apkaimes sakopšanas, jo noteikti jau būsiet redzējuši, ka pēc ziemas mūsu mīļā Latvija ir kļuvusi netīrāka un piegružotāka! es parasti izvēlos sakopt tieši pretēji-tādas vietas, kur nav nekas organizēts, bet redzu, ka sakopt vajag!..nešaubos, ka plānotās vietas iztīrīs līdz pēdējai nomestajai pudelei! -būtiski ir atrast tādas vietas, kur uzturas cilvēki, jo tur visdrīzāk arī būs netīrāks.. tāpat arī dažādas ceļa malas, pieturas.. ja dodaties uz laukiem.. -sakopiet vienkārši savu apkaimi! 

manuprāt, šī ir vienreizēja iespēja, jo jūti, ka daudzi iedzīvotāji tajā dienā pieliek savu roku, lai kopīgi sakoptu zemi, kurā dzīvojam!.. domāju, ka vispār biežāk, lai arī cik nepatīkami tas nebūtu ir jāpaceļ aiz citiem nomesti papīri un atkritumi..-kā gan savādāk lai tie cilvēki aidomājās par to, ka apkaimei jābūt tīrai un skaistai!??.. +tādā veidā arī iemācam un nododam bērniem to mīlestību pret dabu un tīrību!

"pasākuma ideja ir balstīta uz brīvprātīgu līdzdalību vides sakopšanā, radot saliedētību, pozitīvismu un labi padarīta darba sajūtu. savukārt projekta mērķis ir līdz 2018.gadam, -Latvijas 100. dzimšanas dienai, padarīt mūsu valsti par tīrāko un sakoptāko vietu pasaules kartē-dot iespēju dabai atveseļoties, attīrot to no atkritumiem, kā arī mudināt iedzīvotājus pašiem labiekārtot un rūpēties par vidi sev apkārt.

Lielajā talkā mīļi aicināts piedalīties ikviens Latvijas iedzīvotājs, kam rūp ilgtspējīga valsts attīstība un iespēja dzīvot nepiesārņotā, skaistā vidē.. talkot var dažādi-ne tikai vākt atkritumus, bet darīt arī citus labus darbus-stādīt kokus, radīt brīnišķīgas puķu dobes, izgatavot putnu būrīšus, atjaunot žogus, soliņus utt." (talkas.lv)

upenes ieteikumi talkai

  • sarunājiet ar draugiem par kopīgu talkošanu, iesaku atkal izveidot kopīgu email saraksti, iekļaujot visus savas talkas dalībniekus-kādam ir jāuzņemās arī galvenā loma-talkas vadītājs un uzdevumu norādītājs, ja stādat kokus vai gatavojat žogus un citas lietas tas ir īpaši svarīgi!
  • norunājiet vietu un laiku, iespējams, atkal vērts doties pie kāda no draugiem un sakopt viņa apkaimi
  • katram talkas dalībniekam svarīgi sagatavoties: -ērts apģērbs, ko var gan pavilkt nost, gan arī, ja ir auksts uzvilkt pa virsu.., piemēroti apavi-atbilstoši ar ko var ņemties pa gravām un arī sašķīdušu stiklu pilnām vietām. cimdiem!! obligāti vajag cimdus, lai varat droši rokās ņemt visus netīros atkritumus, stiklus un arī dzelžus! ..es vēl somā ieliktu saulesbrilles un kādu foršu cepuri! 
  • talkas vadītājam email sarakstē ir jānoskaidro-vai pietiks grābekļi, lāpstas, maisi, kuros likt atkritumus*būtiski, lai tos liekat videi draudzīgos maisos, kā arī uzreiz zināt, kur apkaimē tos pēc tam varēs aizvest-neatstājiet tos ceļa malās, cerot, ka kāds tos savāks-nav garants, ka kāds tur tiešām brauks! 
  • daiļā dzimuma pārstāvēm jāparūpējās par dzeramo un ēdamo! pagatavojiet veselīgu limonādi vai ūdeni ar kādu garšaugu garšu, kā arī kādu vieglu uzkodu, ar ko talkas laikā gūt enerģiju un spēku! ..tuvākajās dienās publicēšu arī kādas idejas ar receptēm ar speciālu nolūku talkai vai dārza ballītei!
  • talkas beigās uzrīkojiet ballīti!! ..ieturiet kopīgu maltīti, atpūtieties.. pārrunājiet dzīvi un priecājaties par labo paveikto darbu! 

lai jums skaista sestdiena un talkošana! 

pumpuru laiks - pievienojam tos ēdienkartē..

šoreiz kalendāra ieraksts veltīts pumpuriem.. gribu jums uzdot jautājumu-vai esat jau pamanījuši to, ka mazie krūmiņi parādījuši pirmās lapiņas, bet lielākie koki pamatīgus pumpurus?!! mani šis laiks apbur.. jo pavasarī daba ir tik noslēpumaina, bet tajā pašā laikā arī dzīva! ..domāju, ka viss, kas pavasarī pirmais parādās gan dīgsti, gan bērzu sulas, viss, kas pieliek visas pūles, lai ātrāk atvadītos no ziemas un tikko parāda mazu zaļu dzīvībiņu satur lielu vērtību un spēku!.. tieši tāpat ir arī ar koku pumpuriem!..  

KO VĀKT-pumpurs vispār ir tiks skaists vārds.. to izsakot jau vien šķiet, ka tajā ir kas dziļāks par ikdienišķo!.. augu spēks, ir apbrīnojams un tieši tas mums vajadzīgs pēc garās ziemas, kad vitamīnu deva bijusi krietni mazāka, nekā saulainajā sezonā!.. parasti ievāc-liepu, bērzu, kļavu, priežu, pīlādžu, bet no krūmiem upeņu pumpurus!.. ne visus pumpurus var ēst,jo ēdot kādus citur var arī saindēties!

KĀDAS ĪPAŠĪBAS UN VIELAS PUMPURI SATUR-daudzas īpašības vērtības ziņā visām šīm pavasara pirmajām veltēm ir līdzīgas! ..tās attīra, uzlabo imūnsistēmu un gremošanu, spēj cīnīties un uzveikt dažādas nopietnas saslimšanas, kā arī dod milzīgu enerģiju un tajā pašā laikā arī nomierina! ..jāpiebilst, ka pumpuru lasīšana var likties laikietilpīga, bet ja vien zini kā vārdā to dari-atliek tikai pieņemt to, ko pavasarī daba mums dod!.. lietojot uzturā šos brīnumus uzņemam daudz C vitamīna, bioloģiski aktīvas vielas un antioksidantus, kā arī vēl citas vērtīgas vielas..

KAD DRĪKST PUMPURUS IEVĀKT-parasti pumpuru lasīšana noris mēnešos, kad viss sāk atdzīvoties-martā un aprīlī.. to var darīt tik ilgi, kamēr pumpurs ir apvalkā! ..kad no tā parādās zaļumiņš-pumpurus vākt vairāk nedrīkst, jo koks uzsācis jaunus procesus un pumpuri izmaina garšu, tai paliekot rūgtai!

KĀDĀ VEIDĀ TOS UZŅEMT-pumpurus var pievienot svaigā veidā klāt kokteiļiem, salātiem-sākuma stadijā garša ir maigi saldena, tādēļ tos iespējams savienot dažādās kombinācijās un variācijās.. tos var arī apliet ar ūdeni un pagatavot labu dzērienu, ko uzņemt kopā ar medu un citronu, ļaujot pumpuriem vispirms labu brīdi ievilkties kopā ar ūdeni! tāpat termiski neapstrādājot, tos var žāvēt un pēc tam izmantot divus gadus 

zemes stunda: viena planēta-kopīga nākotne

šogad jau astoto reizi marta pēdējās sestdienas vakars ir īpašs ar akciju Zemes stunda.. -tā ir lielākā kampaņa, kāda vispār ir organizēta-domājot un akcentējot klimata problēmas un cilvēka lomu tajās!..-miljoniem cilvēku, dažādās pasaules malās,pēc vietējā laika plkst.20.30 izslēdz gaismas, kā arī citas elektroniskās ierīces uz vienu stundu! Zemes stundas galvenais mērķis ir popularizēt videi draudzīgāku dzīvesveidu un pievērst uzmanību vides problēmām un ilgtspējai, tāpēc padomājiet ko jūs savā ģimenē ikdienā varat uzlabot un ko ietekmēt, apņemoties uzsākt kādu dabai draudzīgu lietu, lai mūsu planētas vide nākotnē būtu saskaņā ar cilvēku, dzīvību un dabu kopumā!..

tumblr_m16vrbrBO11qb3zhlo1_500.jpg

..Rīgā tiks izslēgts 30-35% ielu apgaismojums, kā arī vairāku ievērojamu ēku fasādes šajā stundā netiks apgaismotas!.. ja gadienā ejat pa ielu un brīnaties-apgaismojums ir, tas tā var būt, bet tā līmenis šajā stundā tiks samazināts-ne tik intensīvs kā ierasts, lai neapgrūtinātu gājējus un transportlīdzekļus!.. savukārt Miera ielas republika aicina: ejot uz Miera ielu līdz ņemt sveču lukturīšus-burciņas, lai izgaismotu Miera ielu Zemes stundā!.. starpcitu arī katru gadu dažādas videi draudzīgas kafejnīciņas pieminot un praktizējot Zemes stundu, organizē īpašas vakariņas sveču gaismā un mūzikas pavadījumā.. ja jums interesē-ne tikai Rīgā, bet arī citviet Latvijā šī stunda tiks atzīmēta ar īpaši organizētiem pasākumiem, -radošajām darbnīcām, spēlēm, mūziku un vēl daudz ko citu +++ tas viss, protams sveču gaismā!

..organizatori paši pasākumu komentē šādi: mēs netaupām elektroenerģiju, mēs skaitām to! ..-cik daudz enerģijas tiek iegūtas, kad visa pasaule vienu dienu vienojas - gan domās, gan darbos katru dienu un katru stundu dzīvot dabai draudzīgāk..

upene aicina šo sestdien, 29. martā sadoties rokās, solidarizēties kopā ar visu pasauli, dzīvo radību un dabu, un plksten 20.30 piedalīties Zemes stundā, izslēdzot, ja ne visas elektroniskās ierīces, tad vismaz gaismas istabā, mājā, vai jebkurā citā vietā, kur jūs atradīsieties! ..mums ir jādomā un jārīkojas tā, lai tālredzīgi skatītos arī nākotnē, tajā ietverot, ne tikai paši sevi, bet arī dabu un visu, ko tā sevī ietver! būtiski arī gan uzsvērt, lai tā tiešām nav tikai viena stunda, ko akcentējam, bet gan apņemšanās, ko izpildīt arī uz priekšu-dzīvojot draudzīgi ar dabu!

bērzu un kļavu sulu laiks

koku sulu tecināšanas mēnesis parasti ir aprīlis, bet domāju, ka būsiet jau kādu laiku dzirdējuši, ka šogad līdz ar maigo ziemu un apbrīnojami silto laiku februārī un marta sākumā-tek kļavu un bērzu sulas.. tā ir taisnība!.. kļavas tek jau kādu laiciņu, bet bērzs sācis tecēt no pagājušās nedēļas beigām! bērzam ir tāda īpašība, ka tas tek ilgāk nekā kļava.. iespējams, tādēļ tik bieži neveicam kļavas tecināšanai paredzētos darbus!

svarīgi sulu mēģināt izdzert 4 stundas pēc tecināšanas, jo tieši tad tās būs visvērtīgākās! 24h laikā pēc sulas iegūšanas tā sāk rūgšanu.. ja turēsiet sulu vēsā vietā, šis laiks var būt ilgāks! sulu tecēšanas laikā vēlams izdzert vismaz 6 litrus!.. ja ikdienā esat raduši dzert daudz, tad dienā tos pašus ierastos 2l ūdens varat aizvietot ar bērza vai kļavas sulu, tās satur 99% ūdeni, bet vēlamo labvēlīgo ietekmi uzņemsiet arī, ja izdzersiet 2 glāzes dienā!.. to pat varam izmantot arī ēdiena pagatavošanai!.. galvenais iespējami daudz tās dzert tieši svaigas uzreiz pēc tecēšanas, jo tad visas vērtīgās vielas ir visaktīvākās un visvairāk!.. būtiski gan arī nepārspīlēt, jo tas var arī pārslogot organismu un lai arī tās satur daudz labo vielu, tās satur arī glikozi un saharozi, kas sulām dod saldumu un palīdz šūnu funkcionēšanai, arī organisms var to uzņemt par daudz!.. tādēļ būtiski nepārspīlēt, jo var rasties arī kaitējums!..

šoreiz gribu jums pastāstīt dažas lietas saistībā ar šīm sulām!.. pirmkārt noteikti visiem ir zināms, ka tās ir ārkārtīgi labvēlīgas cilvēka organismam- tās attīra daudz labāk nekā parasts ūdens, ne tikai organismu kopumā, izskalojot dažādus nogulsnējumus locītavās,-sārņus un šlakvielas no asinsvadiem un zarnām, bet tīra arī nieres. labi uzlabo imunitāti un vielmaiņu, dod ķermeņa šūnām organiskās skābes un darbojas arī kā dziedniecisks līdzeklis pret slimībām un iekaisumiem! ***vēl kāds interesants fakts, ka dzerot šīs sulas mēz varam uzņemt no koka enerģiju, tādēļ atbrīvojamies no ziemas nomāktības un uzņemam pozitīvu un spēcīgu ietekmi uz garstāvokli un visu pārējo, ko ikdienā darām! bet iespējams enerģiju dod ne tas, bet gan sulu saturošie ogļhidrāti! ..varat izdomāt kādam pieņēmumam ticēsiet, es esmu atvērta abiem, jo šī sulu tecināšana ir brīnumaina!.. ne tikai no tā viedokļa, ka koks spēj dot tādu avotu, bet arī dēļ tā labās ietekmes! + ne velti ir teiciens veselā miesā-vesels gars! ja organisms ir tīrs-pašsajūta noteikti uzlabojas un garstāvoklis kļūst priecīgs!

 

būtiski ir zināt no kādā vietā aug koki, no kurām iztek sulas!.. tie nedrīkst būt tuvu lielceļiem, rūpnīcām, kā arī būtiski, lai ir tīri gruntsūdeņi vietā, kur koki atrodas.. citādāk, ja dzeram sulu no jebkuras atrašanās vietas-mēs ievadam sevī arī visu kaitīgo, ko diemžēl kokam nācies uzņemt no apkārtnes!.. ja paši netiekat vietā, kur kokiem ir labvēlīgi un tīri apstākļi, varbūt ir kāds draugs, kas var piedāvāt padalīties.. bet arī tirgū un eko veikalos ir iespējams dabūt šīs sulas, svarīgi tikai pārliecināties un zināt-kādā vietā tek arī šīs!..

kas ir jāievēro un ko būtiski zināt urbjot koku,kad gatavojamies tecināt sulu-

  1. sulu jātecina vidējos vai vecos kokos.. nedrīkst sulai tecināšanu veikt no maziem kokiem, kā rādītājs ir koka diametrs, kam jābūt 30-40cm! 
  2. sula tecēs labāk kokos, kurus apspīd saule.
  3. kokā ieurbj 5-10cm dziļu caurumu, kur pēcāk ievieto koka vai plastmasas caurulīti, pa kuru sula var ērti tecēt traukā
  4. vēlamais urbšanas augstums ir 50-100cm no zemes
  5. svarīgi iet skatīties, vai trauks, kurā tek sula ir pilns, lai tad, kad tā ir-sula neiet pāri-zudumā, ērti ir vienkārši izmantot lielus traukus 10-20l
  6. sulu tecēšanas ilgums ir aptuveni mēnesi garš, uz beigām tās vairāk nedod tik daudz sulas un ātri saduļķojas gan tādēļ, ka laiks ir kļuvis siltāks, gan arī dēļ tā, ka koks atdot enerģiju pumpuru plaukšanai!
  7. kad esat nolēmuši beigt tecināt sulu it kā ir divi pieņēmumi- izurbtais caurums ir jāaiztaisa ar koka tapu, lai tajā neiekļūst baktērijas, kas var kokam kaitēt.. savukārt citi uzskata, ka tās ir muļķības un tāpat kā cilvēks pats sev atklātu brūci neaizklāj ar jēlu gaļu..-kokam tas arī nav jādara.. daba pati spēj sadziedēt un atjaunot bojātās šūnas! 
  8. nākošajā gadā droši variet sulu tecināt tajā pašā kokā, bet urbšanas vieta ir jāizvēlās cita-nostāk no iepriekšējās!
foto-2013. gada pavasaris

foto-2013. gada pavasaris

 

1 koks var dot aptuveni 200l sulas. 20-30l dienā, taču uz sulu laika beigām tecēs pavisam maz, aptuveni 2l!

upene iesaka nevis sulas raudzēt, ja nav iespējams visu izdzert svaigu, bet gan saldēt!.. vasarā tās būs atspirdzinošas un vērtīgie elementi būs saglabājušies.. lai arī krietni mazāk, bet daudz vairāk nekā raudzējot!.. arī maziem bērniem bieži raudzētas nepatīk, jo to garša tiešām ir specifiska!.. bet saldētas saglabā svaigu garšu, kas joprojām ir līdzīga saldenam ūdenim!

veselības nedēļa centrāltirgū


šodien Rīgas Centrāltirgū sākas Veselības nedēļa.. tās galvenā ideja ir popularizēt rīdzinieku un to viesu interesi par veselīgu dzīvesveidu, sniedzot zināšanas par veselības saglabāšanu un uzlabošanu.kā moto un mērķis šim pasākumam izvirzīts ir šāds:

veicināt veselību un attālināt brīdi, kad jāsāk lietot medikamenti ar veselīga uztura lietošanu..

..nedēļas garumā no 1. līdz 8. martam tirgū norisināsies īpaši pasākumi, lekcijas un konsultācijas par veselīgu dzīvesveidu, bet visos paviljonos būs iespēja degustēt un nobaudīt no Latvijas produktiem pagatavotus ēdienus!..

7.martā plkst. 18.00 profesors Babarikins lasīs lekciju, stāstot -kas ir veselīgs uzturs, par pārtikas konservantiem, cukura aizvietotājiem un citām svarīgām lietām..,tas norisināsies Medicīnas vēstures muzejā!.. ja varat ieplānot, iespējams, ir vērts aiziet!..

visi pasākumi ir bezmaksas, +precīzu programmu un degustāciju norādes atradīsiet tirgus mājaslapā.. 

+iesaku papētīt mājaslapu, man šķiet, ka ļoti forši un saturīgi izveidots, kā arī salikta vērtīga un interesanta informācija!

..man Rīgas Centrāltirgus ārkārtīgi patīk dēļ tā apjoma.. būdiņas-viena pēc otras, tirgotāji- cits iegrimis savās domās, cits mazliet pat pārāk uzbāzīgs!.. dārzeņu vai augļu smarža, ejot garām stendiņiem.. jā, un vēl, ja esmu tajā pusē, vienmēr ir jānoiet arī gar ziedu daļu, kaut arī tā ir otrā tirgus malā!.. mani vienmēr šīs lietas mazliet noliek pie zemes, jo saredzu lietu vienkāršo skaistumu un īstumu!.. vienīgais, ejot uz tirgu vislabāk vēlams atrast savu -uzticamu un patiesu zemnieku, kurš savus produktus 100% audzē dabīgā veidā un apstākļos! **jo tas, ka nopirkāt savus dārzenīšus vai gaļu tirgū, nebūt nenozīmē, ka tā ir labāka par veikalā esošo! ..domāju, ka šajā nedēļā varēs uzzināt kādas interesantas un vērtīgas lietas, tādēļ iesaku aiziet un uzzināt ko jaunu!..

kas/ko/kur iegādāties un kā rīkoties- diedzēšana

šķiet, ka šogad ziema mazliet mūs vazā aiz deguna! lai arī liekas, ka laiks ir tāds pavasarīgs un pirmie sniegpulsteņi jau dobē parādījuši savas galviņas, temperatūra turās tuvu nullei.. vienīgais, kas nobremzē ir kalendārs, kas rāda vēl februāri.. -nav kur steigties ar to pavasari..  es, kā katru gadu cenšos ielaist pavasari mājas agrāk, pat ja ārā aiz loga ir sniegs. atklāšu jums pāris noslēpumus, pirmkārt, dodos uz tirgu nopirkt svaigas tulpes, narcises, vai arī podiņā kādu smaržīgu hiacinti, bet citreiz noplēšu kādu piemājas bērza zariņu un istabā to izplaucēju, taču šoreiz stāts, protams, nav par to. kājas mierā nenoturēju, un,ja ārā saule vai ielas sausas- sēdos uz sava velosipēda, lai ķertu pavasari matos, apvienojot patīkamo ar lietderīgo, devos izpētīt, kur nopirkt sēklas un graudus, lai diedzētu, kā arī apciemoju z/s Vecapēni īpašnieku un izjautāju viņu par pieredzi diedzēšanā (rakstā zemāk)!

kas tas īsti ir un kādēļ vajadzīgs!? sēklas un graudus, ar atsevišķiem izņēmumiem var gan izdiedzēt (no grauda iznāk asniņš), vai arī audzēt dīgstus (izdīgst mazi zaļumiņi, ko nogriež). kad ir sasniegts vēlamais -vienkārši pievieno klāt ēdienam! mazie asniņi ar savu spēku, ir nepieciešami, jo īpaši ziemas novājinātiem organismiem, lai stiprinātu imūnsistēmu, veselību, un dāvātu dzīvības spēku-enerģiju un mundrumu, kā arī uzlabotu vielmaiņu un normalizētu gremošanu. tāpat šis produkts var izārstēt no daudzām kaitēm un novērst tās. diedzētu graudu pastāvīga lietošana uzturā sekmē vielmaiņu un asinsradi, kompensē nepieciešamo vielu trūkumu, normalizē skābju un sārmu līdzsvaru. labvēlīga ietekme ir uz visu organismu, toties katrai atsevišķai kultūrai ir savs noteikts derīgo vielu kopums. tāpat tie arī veicina šūnu un audu atjaunošanos un attīra no liekajiem sārņiem un toksīniem. īpaši jāizceļ garā rinda bagātinošo uzturvielu, ko dīgsti un diedzējumi satur- vitamīni, minerālvielas, olbaltumvielas, antioksidanti, bioloģiski aktīvās vielas, aminoskābes, tiem piemīt ārstnieciskas īpašības, un jebkurā gadalaikā diedzējumi būs kā izcils hlorofila avots.(Informācija iegūta no grāmatas „Diedzētu graudu dzīvības spēks”, Zvaigzne ABC)

ko var diedzēt: diedzēšanai un zaļo dīgstiņu audzēšanai izmanto visdažādākās ēdamās sēklas-redīsu, sinepju, kressalātu, rukolu, saulespuķu, sarkano biešu, sarkano un zaļo kāpostu, sīpolu un puravu, lucernu (alfalafa), āboliņu, brokoļu (augšējā attēlā), cigoriņu, kvinoju, u.c., no graudiem diedzējami būs kvieši, mieži, rudzi, auzas, griķi, bet no pākšaugiem Ķīnas(mung) pupas, zirņi un lēcas.

z1LU1F9kE1YrXVkNTLCQFBzpx59Rvnkr9Qw7C9_34Lg.jpeg

kur iegādāties visu vajadzīgo. . es pabiju vairākās vietās-sēklu veikalā, graudu veikalā, eco veikalā un arī lielajā depo! ielūkojaties, varbūt šis un tas jau pieejams mājās, tomēr visticamāk, ka kaut ko no jauna arī vajadzēs nopirkt! pēc visu vietu apmeklēšanas, es iesaku doties uz eco veikalu (tur dabūsiet, gan sēklas, gan graudus vienuviet). Tomēr graudus lētāk būs nopirkt veikalā „Grauda spēks”, tur ieejot pārņem īpaša sajūta, gaisā virmo patīkama smarža un rūc graudu maļamā mašīna, bērniem varētu būt interesanti! sēklas ļoti plašā piedāvājumā ir pieejamas depo, kur arī varat nopirkt augsni un dažādu formu kastītes- dobes izveidošanai, un arī diedzēšanai-burciņas.( ja tās mājas nav jau saglabātas! ) pērkot sēklas būtiski apskatīties, vai tās nav kodinātas, ja būs- tad ar sarkaniem burtiem aizmugurē parasti ir uzraksts!

kā rīkoties pēc sēklu un graudu iegādes.. kad viss nepieciešamais nopirkts, aprunājieties ar bērniem, tas būs vērtīgi priekš viņu iztēles, kā arī bagātinās zināšanu par notiekošo procesu un tā labo ietekmi uz veselību. dariet to kopā, lai bērni, redz, ka mājās ir iespējams kaut ko izaudzēt un arī kā tad tas īsti notiek!

/// instrukcija diedzēšanai ///

      1. diedzējot sēklas, nepieciešams: stikla burka, ūdens, marle un gumija

..atkarībā ko diedzējat, asni parādās 3-7 dienās

sākumā visas sēklas, diedzēšanai rūpīgi jānoskalo, tā, lai ūdens, kur tie atrodas būtu dzidrs, netīrumi un nederīgās sēklas uzpeldēs virspusē, tad ūdeni nolejiet līdz ar nederīgo, jo šādas sēklas un graudi ir nepilnvērtīgi un nedzīvi, tādēļ tos diedzēt nedrīkst.

nākamais process ir mērcēšana, ielejiet ūdeni tā, lai tas būtu aptuveni 2-4cm virs burkā iebērtajām sēklām vai graudiem, graudus atstājiet mērcēties 1-2 diennaktis, sīkās sēklas 5 stundas, bet vidējās 8-12 stundas (zirņus mērcē 36 stundas), ja jūtama nepatīkama smaka, varat ūdeni nomainīt.

kad pagājis aptuvenais laiks, burku apsedz, un ar gumiju aptin ap marli, vai kādu auduma gabaliņu, tā, lai tas būtu ūdens un gaisa caurlaidīgs. svarīgi dīgstošajām sēklām nodrošināt gaisa un mitruma padevi! auduma vai marles gabaliņu var regulāri apsmidzināt ar ūdeni (mitrināt), tomēr ideāli, ja jums izdodas izskalot un sēklas atdalīt vienu no otras 1-2 reizes dienā, varat turēt tumšā, bet īpaši silta vieta, procesu paātrinās.

kad graudi vai sēklas izdīguši ar 1,5-2 mm gariem asniņiem, tos var sākt baudīt. visvērtīgākie tie būs tad, kad saknes vēl nav sadīgušas. interesanti, ka dīgšana visaktīvāk notiek tieši naktī, un gaisma nekādā mērā to neietekmēs, galvenais ir nodrošināt gaisa un mitruma piekļūšanu.

vislabāk, ja paspējat izlietot diedzējumus pirmajās četrās dienās pēc dīgšanas, tādā veidā vērtīgo vielu daudzumus netiks laists zudībā.

pēc tam, kad asni parādījušies, lai apturētu diedzēšanas procesus varat uzglabāt, trauku ievietojot ledusskapī, neaizmirstot atstāt caurlaidīgu vāciņu, kas turpinātu gaisa padevi. un ieteicams turpināt skalošanu, nodrošinot nesaskābšanu un citus nelabvēlīgus procesus. Tad tos, varat uzglabāt  7-10 dienas ledusskapī , +/- 5 grādu temperatūrā.

ieteikums- lai graudi nesasmok, neiemetās baktērijas un nesāk pelēt, svarīgi ievērot skalošanas grafiku!

//var diedzēt arī uz mitras vates, vai vairākās kārtās salocītas mitras salvetes vai marles, kas ieklāta šķīvī, galvenais, lai tikai būtu pieejams mitrums, siltums un gaiss, kā arī ik pa 8-10 stundām ieteicams tekošā ūdenī veikt mērcēšanu. mazi asniņi parādās jau pēc 1,5-2 dienām.


         2.audzētajiem dīgstiem vajadzēs: zemi vai kūdru, trauku, kurā sēt un ūdeni.

dīgsti , gatavi ēšanai izaug 6-14 dienās.kad izvēlaties augsni, svarīgi, lai tā nebūtu mēslota ar sliktām minerālvielām, jo tās augšanas procesā uzņems arī sēklas. (kad iegādājaties, pārdevējam pajautājiet, vai nesatur ķimikālijas un patogēnas baktērijas.)

sākumā jāierīko dobīte, izvēlētajā traukā ieberiet zemi vai kūdru un mazliet to piespiediet, lai viss būtu līdzens un vienmērīgs, svarīgi, lai apakšā būtu caurumiņi. tad droši, pat lielā apjomā pārberiet pāri sēklas. vienīgi zirņus vajadzēs pārklāt ar vēl vienu zemes kārtu, bet tikai tik daudz, lai tie būtu nosegti. tad nu pāri pārlej mazliet ūdeni, bet lai sēklas nenoslīkst! pa virsu uzliek kādu slapju auduma vai avīzes gabalu, var izmantot arī pārtikas plēvi, kurā izdurti caurumi, to noslogotu tur 1-2 dienas, līdz seklas sākušas dīgt (no sēklas parādās pirmie zaļumiņi).

tad trauks ar jau izdīgušajām sēklām jāliek gaišā vietā uz palodzes, kur pa dienu saule iespīd visilgāk un spožāk. es savu dobīti ieliku caurspīdīgā biezā maisā, lai mitrums nepazūd, bet uzkrājas un līdz ar to, tiek nodrošināta arī samērā konstanta temperatūra ( vizuāli un arī praktiski tā ir kā siltumnīca), tas nodrošina arī ātrāku augšanu. dienā vajadzētu divas reizes apliet ar nedaudz ūdeni, lai augsne būtu mitra. ja galīgi nevar sagaidīt, kad varēs baudīt veselīgos zaļumus, dīgstiem uz nakti atstāj gaismu tā, lai tie saņemtu tiešus starus.

asni, kas izdīguši apmēram 5-7cm ir gatavi, lai tos varētu nogriezt un pievienot klāt ēdienam. ja dīgsti pāraug, tie maina garšu!

kur izmantot diedzējumus un kur tos iegādāties

kur pielietot, kad sēklu raža ievākusies – es pievienoju savus izdiedzētos dīgstus un diedzējumus visam-brokastu musli, putrai, jogurtam, smoothie, svaigam kokteilim, tos var pat pievienot svaigi spiestajai sulai! droši var likt arī uz maizītes, klāt salātiem, zupām, otrajiem ēdieniem un arī klāt saldajam ēdienam! es dažkārt ari vienkārši sauju ieberu mutē.. tomēr svarīgi apzināties, lai nesabojātu saldo ar garšas ziņā stipro diedzēto redīsu, sinepi vai rukolu, tos labāk pievienot kam sāļākam.. savukārt garšas ziņā, arī bērniem droši vien labāk patiks pupiņas, saulespuķe, zirnīši, amoliņš, kviešu dīgsti- tie, kas nav tik spēcīgi, bet maigi un pat mazliet saldeni. ļoti skaisti arī, ja izdiedzēto izmanto kā dekorāciju ēdienam, izrotāts ēdiens kļūst garšīgāks. ***ieteikums, lai saglabātu pēc iespējas vairāk labo vielu, neapstrādājiet termiski, bet gan vienkārši „pārkaisiet” virs karsti pagatavotā ēdiena, tā diedzējumi un dīgsti nepaspēs zaudēt vērtību.

man bija ļoti lieliska iespēja sarunāties un ļoti patīkami arī iepazīties ar Z/S Vecapēni īpašnieku Mārtiņu, dalīšos arī ar Jums mazliet no tā!

-Latvijā diedzēšanas nozarē darbojās nu jau vairāki diedzētāji! tomēr Z/S Vecapēni dominē lielākajos latvijas veikalos!.. šis lauciņš ir viņu, taču kresītes audzē arī uzņēmums Krimuldā un nu jau kādu laiku ar to nodarbojas bloga absolutsed autore Ilze.

Mārtiņš šo uzņēmumu mantoja no vecākiem, kuri izveidoja to 90. gados, kad pēc Mārtiņa Rītiņa ieteikuma audzēt dīgstus un diedzēt, tolaik, zemes reformas laikā viņi sāka Pļaviņās nodarboties ar lauksaimniecību. kad vecāki devās pensijā, Mārtiņš pārņēma iesākto un degsmes vadīts, izmēģina ko jaunu. viņu iedvesmo tas, ka var redzēt, kā apkārt aug un mainās dzīvas lietas, garša, izskats. uzņēmums nes pievienoto vērtību, kurai par pamatu ir dzīvs, veselīgs produkts, kas nevar būt apstrādāts ar ķīmiju un neuzglabājas ilgi, tāpēc tur viss ir dabīgs. šobrīd darbs tiek organizēts starp 4 cilvēkiem, būtisku lomu ieņem katrs, bet vadošais ir Mārtiņš pats. viennozīmīgi vienmēr mājās ir pašu ražojums, un to bauda visa ģimene, arī bērniem patīk un garšo. sēklas un graudus piegādā viens ārējais piegādātājs tikai lēcām, ko piegādā no Lietuvas, bet tās īstenībā nāk no Kanādas. viss ir īpaši piemeklēts, gan pēc garšas gan izmēra, lai tas būtu labākais. pārējās sēklas un graudi, protams, ir vietējie- no Latvijas, kas pieejami pašiem.

DSC_0305.JPG

...daži jautājumi, ko uzdevu Mārtiņam sarunas laikā:

1)-kas ir svarīgākie faktori kas jāievēro diedzēšanas un dīgstu audzēšanas procesā?

vajadzīga sēkla ar labu dīdzību, ja nedīgst labi, tad var sākt bojāties. vienmēr jāatceras, ka laikā ir jānoskalo (lai sēkla nesāktu pūt vai bojāties), tāpat jāievēro apstākļi- ideāla temperatūra ir 20-25 grādi (atverot logu ziemā var apsalt, bet vasarā var būt par karstu, tad sāk nīkuļot), zaļumiem vajadzīga daudz gaisma, svarīgi ievērot laistīšanu vai skalošanu.

2)- kāds ir realizācijas laiks?

ieteicamais laiks ir 7 dienas, taču realizēt var arī pēc tam, vērtību produkts zaudē mazāk, bet patiesībā garša ir tā, kas izmainīsies visvairāk. dažreiz sēkla izdod saknīti ar spurām, nevajag baidīties no tā, tas nav pelējums, bet gan pati saknīte, kurai pietrūkst mitrums, pie kā viņa bija radusi sākumā.

3)- vai vērtīgāk ir apēst izdiedzēto graudiņu( sēklu ar asnu), vai nogriezt zaļo dīgstiņu?

..godīgi sakot tas ir vairāk pēc garšas, no vitamīnu daudzuma, jo mazāks un tuvāk sēklai sanāks bagātāks!

4)- kur iespējams iegādāties Vecapēnu produktus?

praktiski, visos lielveikalos- Rimi, lielās Maximas, Sky, Stockmann, Prisma. līdz šim varēja nopirkt tikai sēkliņas, bet no šīs nedēļas šur tur parādīsies arī krešu dīgstiņi.

5)- ko tieši no Jūsu produktiem pērk visvairāk?

diedzētās sēkliņas (no tām Ķīnas(mung) pupas, redīsi un kvieši).


sēklā ir spēks, to nepārprotami var ieraudzīt diedzējot! tīrs ūdens, siltums un gaisma, ieliekot mīlestību un rūpes nevar nekas nesanākt, tomēr, ja nu uzņēmības trūkst, noteikti variet iegādāties veikalā šos veselīgos produktus! manuprāt, šis ir viens no redzamākajiem ceļiem uz dzīvību, tas ir ceļš uz veselību un spēku, ko tik ļoti vajag katram no mums, lai pamodinātu sevī to īpašo pavasara sajūtu, kā arī dotu enerģiju pilnvērtīgi dzīvot un baudīt apkārt notiekošo!

// iespēja pasūtīt dīgstus no Ilzes uz mājām-Rīgā, Ādažos, Siguldā, Cēsīs un Valmierā -rakstiet ilze.lipska@gmail.com , kā arī, ja esat iesaistījušies tiešās pirkšanas kustībā-produktu listā atradīsiet arī viņu piedāvājumu!.. 

lai izdodas šis skaistais ceļš uz zaļo dzīvības avotu! 

// foto:Alise Podniece