padomi un idejas brančam jeb nesteidzīgajām brokastīm mājās

Ziemassvētki pavisam noteikti ir viens no maniem mīļākajiem gada laikiem. mēs gatavojamies, gaidām, izrotājam ārdurvis, piekarinot pie tām vainagu un izvelkam no kastes Ziemassvētku lietiņas. mēs kļūstam mīļāki un sirsnīgāki viens pret otru, satiekamies un uzdāvinām kādu dāvaniņu. šogad, kad esot ar Gabrielu vairāk mājās-arī eglīti gribējās sagādāt laicīgāk nekā pie mums Latvijā ierasts -īsi pirms svētkiem. tas man tiešām neliek mieru-kādēļ mēs eglīti iegādājam īsi pirms svētkiem, ja turam to 3-4 nedēļas pēc tam, kad viss jau ir pagājis, bet varētu būt tieši otrādi!.. bet runa šoreiz nav par to..

gribu jūs iedvesmot Ziemas brīvdienās draugus uzaicināt uz branču, jeb vēlajām brokastīm. jā, pilsētā nu jau katra trešā vieta noteikti piedāvā to, bet kāpēc gan neuzrīkot ko tādu mājās pašiem, ierasto- kopīgo vakariņu vietā? ..tādēļ šajā ierakstā kādi padomi, lai jūsu brančš izdotos jauks un gards. pēc savas pieredzes varu teikt, ka vienmēr šādi rīti izvēršas ne vien gastronomiski baudīgi, bet arī sirsnīgi un pozitīvi. tā kā priekšā garās brīvdienas-ceru, ka kāda ideja jums no šī noderēs! xx.

GATAVOŠANĀS // PLĀNOŠANA un mani ieteikumi

  • izdomājiet, kādus draugus vēlaties uzaicināt un saziņojiet visus- čats facebook vai whatsapp varētu būt labs veids, lai sakomunicētu un sarunātu visu. 
  • vienojieties par datumu un aptuveno laiku- noteikti tas, ja uzaicināsiet viesus āgrāk nekā ierasts, nenozīmē, ka draugi paliks līdz vēlai naktij, tomēr, ja ap 11-12 visi saradīsies (-jo nosacījums ir izgulēties un nesteigties), tad visticamāk, līdz plkst. 16 noteikti kāds vēl sildīs jūsu mēbeles.. labi, tas,protams, ir skarbi sacīts, bet laiks aizskries nemanot un labākās sarunas parasti ir tieši uz beigām!..un tomēr, piefiksēšu, ka brančš ir nesteidzīgās brokastis, tādēļ pieminiet to arī draugiem, lai kādām, kaut gribētos palikt vēl, nebūtu jāskrien ātrāk prom, jo ieplānots vēl kas.. 
  • viens no labākajiem iemesliem kādēļ rīkot branču, jo rītam ir kāda īpaša, neizskaidrojama burvība.. tas nebūt nenozīmē, ka sveces un nedaudz intīmā noskaņa ir jāaizmirst, šobrīd jau ir tāds gadalaiks, kad to ļoti prasās.. -padomājiet noteikti arī par to. ja jums ir kamīns, arī tas radīs lielu mājīguma sajūtu.
  • brančš ir izcila alternatīva tam, lai mājas saimnieki nenorautos virtuvē. protams, lielākā nasta un rūpes būs jāuzņemas, un tomēr katrs viesis atnes kādu lietiņu, ko likt kopējā galdā, -tas ir nosacījums nr.1.! ..tas arī rada īpašu sajūtu, jo katrs atnākot jau ir pielicis roku un tādā veidā uzreiz ir iesaistīts procesā, kas noņem sākotnējo kautrīgumu un neveiklumu, kas nereti mēdz būt..
  • novienojaties, ka katrs atnest kādu MŪSDIENĪGU svētku maltīti.. laiks, kad ēd pīrāgus un rasolu noteikti ir pagājis!.. svarīgi arī, lai nav daudz gaļas-varu droši apgalvot, ka veģetārais piedāvājums vienmēr tiek atzīts un notiesāts visātrāk. idejas atradīsiet zemāk.
  • ja esat host*(uzņemat ciemiņus), tad neplānojiet gatavot vairāk kā 1-2 ēdienus pie plīts, citādāk visdrīzāk noņemsieties visu dienu un ārā no virtuves-pie ciemiņiem nemaz netiksiet. ideāli, ja izvēlaties vienu maltīti, kas prasa uzmanību, otru, ko tajā pašā laikā varat gatavot paralēli un vēl, ko varat vismaz pa lielam sagatavot iepriekšējā dienā.
  • vēl izcilas brīvdienu vēlās brokastis noteikti nav iedomājamas bez kafijas, -ja vien jums nav kafijas aparāts, nodrošinieties ar labu kafiju. 
  • ja nu iesāku par dzērieniem-tad tie, protams, ir teju tik pat svarīgi kā tas ko liksiet uz branča galda, jo dzēriens viennozīmīgi paspilgtina un atraisa kopējās garšas izjūtas. te nu izpausme ir liela- garšūdens, svaigi spiesta burkānu, ābolu vai apelsīnu sula, kvalitatīva limonāde vai kas stiprāks-pēc jūsu ieskatiem.. 

//bet nu iedvesmai-IDEJAS, ko tad likt galdā: brunch ir vēlās brokastis, kas var ieilgt līdz pat pusdienām.. vērts padomāt par ēdieniem, kas nerada smagu sajūtu, bet gan ir viegli. ceru, ka ar šo spēšu jums radīt kādu sajūtu par to, ko varētu pagatavot..gribu gan akcentēt, ka būtiski nepārspīlēt, jo tāpat jau visā kā būs gana un pirms branča vēl varat sagatavot kastītes, lai pāri palikušo sadalītu vēl katram uz mājām.

  • nedaudz lēcas ar pesto vai burkānu sulā vārīts kuskus ar ķirštomātiem, brokoļiem, ciedru riekstiem..
  • mini burgerīši, kādi oriģināli sendviči vai brusketas, sāļie dārzeņu mafini vai dārzeņu kišs..
  • svarīgi, lai svaigumu dotu salāti: mocarellas kārtojums ar pesto, cēzara salāti, zaļo lapu salāti, vārītas bietes ar kumīnu un kazas sieru..
  • piedevai 2-3 veidu dažādi sieri..
  • dažādas dārzeņu pastētītes-pupiņu, turku zirņu humuss, gvakamole..
  • vafeles vai pankūkas!, kas iet ideāli kopā ar teju visu-gan sāļo, gan saldo..
  • ideāli arī, ja pagatavojat ceptu krāsnī kādu sezonas dārzeni, kam nebūt nav jābūt pasniegtam karstam, patiesībā brančā tas atdzesējies iederēsies daudz labāk!..
  • noteikti arī padomājiet par kādu sezonālu svaigu augli, kas dos labu noskaņu un atsvaidzinās šķīvja saturu-ogas, melone, greipfrūti, hurma, bumbieri, vīnogas utt..
  • kāds var uzņemties sagādāt svaigu, kraukšķīgu bageti vai mājās ceptus kruasānus, kas izcili saderēsies arī saldajā,-līdzi paņemot dažādus ievārījumus..

 

  • SALDAJĀ: *nav nepieciešams aizrauties un pievērst sevišķu uzmanību, jo bieži vien līdz saldajam vairs nav iespējams tikt, jo vēders jau pilns! bet kāds var pagatavot savu īpašo kūku vai mafinus, grieķu jogurta-granolas burciņas-*parfē..

//foto-*PINTEREST