izvairamies no glutēna

gluten-free-symbol1.jpg

bezglutēna diēta un uzturs pēdējos gadus ir kļuvis ļoti populārs.. jāatzīst, ka tas ir vienkārši aktuālāks un arī nepieciešamāks, jo izrādās, ka daudziem cilvēkiem pret to ir alerģija –celiakija un dažādas izpausmes un sevišķs jūtīgums, kā rezultātā to uzņemot ikdienā pasliktinās veselība.. -iespējams, daudziem cilvēkiem var šķist kā tas var būt.. tā ir iedomāta tendence, bet patiesībā tie, kuri savā ikdienas uzturā vairāk nelieto vai vismaz cenšas izvairīties no glutēna saturošiem produktiem-atgūst lielisku svaru, kas ir nepieciešams viņu auguma un vecuma parametriem, kļūst mundrāki un veselīgāki līdz ar to arī visā kopumā.

ieejot pārtikas veikalā-produktu grupas, kas līdzinās tiem, kas satur glutēnu-cepumi, makaroni, milti utt.tiek apzīmēti ar simbolu, vai arī izcelti kā “gluten free” (brīvs no glutēna).. tātad tas nenozīmē, ka varam aizmirst par pastu vai cepumiem, vai brokastu pārslām.. nepavisam ne!.. bet ir jābūt uzmanīgiem, it īpaši, ja jums ir alerģijas, jo ne vienmēr viss, kas tiek uzrakstīts var atbilst tam!..un arī beglutēna produktos var paslēpties kāds kviešu cietes grams, arī dažādi aizvietotāji var saturēt cieti un šo glutēna lipekli!..-jāseko līdz un viss ļoti jāpārbauda! 

kas tieši ir tas, ko iegūstam lietojot savā ikdienā pārtiku, kas nesatur glutēnu,kas īstenībā ir proteīns (bieži arī dēļ tā tik daudz graudaugu-glutēnu saturošo produktu lieto sportisti, lai uzņemtu enerģiju..) glutēns ir kā lipeklis mūsu gremošanas sistēmā-to satur graudaugi, it īpaši kvieši.. šis lipeklis padara maizi tik mīkstu un elastīgu un jāatzīst arī garšīgu-daudziem savā veselīga dzīvesveida ieviešanas ceļā ir visgrūtāk atteikties tieši no šādiem produktiem!

taču, kad zinām, ko varam uzlabot, izvairoties ikdienā no šī glutēna lipekļa ir iespējams atteikties no tā daudz vieglāk..- uzlabot holesterīna līmeni, veicināt gremošanas sistēmas veselību un palielināt enerģijas līmeni-sajūta ir vieglāka un organismam nav smagi tik galā un nav jātērē enerģija gremojot šo proteīnu!

atsakoties no glutēna uzreiz paveras iespēja uz daudz veselīgāku uzturu, jo tādā veidā izvairamies no neveselīgiem produktiem! -mīklas, kūkas, maize, cepumi.. tas var būt tikai sākums, jo attīstības un zināšanu ceļā, visticamāk velāk nekārosies arī saldus, cukuru saturošus desertus, taukainus ēdienus, dažādi apstrādātu pārtiku, kas netiek ražota nemaz no īstiem produktiem, bet gan no neīstu garšvielu niansēm, kas liek parastam cilvēkam domāt, ka tas garšo pēc attēlā redzamā dārzeņa.. - ēdot veselīgi cilvēkam attīstās maņas un arī izpratne par īstu garšu!.. 

oficiāli pieņemtais-starptautiskais bezglutēna simbols

oficiāli pieņemtais-starptautiskais bezglutēna simbols

brīdī kad izvairamies no šiem glutēnu saturošiem produktiem-aizstājam maltītes daudz vairāk ar dārzeņiem, augļiem, sēklām un pākšaugiem.. –lai arī kādi no šīem produktiem ir cieti saturoši.. izvēlamies arvien vairāk īstu, nevis mākslīgi radītu un ķimizētu pārtiku!  tas savukārt samazina risku saslimt ar sirds slimībām un asinsvadu slimībām, vēža un arī citiem veselības traucējumiem, kā piemēram, daudz labāk atvaira vīrusus un nevēlamas baktērijas, jo ievērojot bezglutēna uzturu uzņemam daudz vairāk antioksidantus, dabīgos vitamīnus un minerālvielas un citas uzturvielas-tajā skaitā arī olbaltumvielas un ogļhidrātus.. arī taukus no dzīvas pārtikas, jo uzturs kļūst sabalansētāks un gatavots no īstiem produktiem!

tagad arī Latvijā, no šī gada februāra.. Rīgā ir kafejnīca, kurā visi produkti ir bez glutēna! "Tīrā maize" atrodas ģertrūdes ielā 60.. lai gan es pati neesmu tur nekad bijusi,tādēļ nevaru novērtēt-piedāvājumā ir picas, kūkas, pīrāgi, cepumi, maize un kas zin-arī kas tāds, kas var pārsteigt! 

//foto: goodbyegluten.com